Erasmus MC


---

Peuters lager opgeleiden thuis veiliger

Ouders met een lagere opleiding blijken beter om te gaan met de veiligheid van hun peuter in huis dan hoger opgeleide ouders. De lager opgeleiden bergen vaker medicijnen en schoonmaakmiddelen op buiten bereik van hun kinderen en maken vaker gebruik van de hekjes die ze bij hun trap hebben bevestigd.

Tinneke Beirens concludeert dit in haar onderzoek dat zij uitvoerde bij de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC, in samenwerking met de Stichting Consument en Veiligheid. Woensdag 19 november promoveert ze op haar onderzoek.

Traphekjes
Ieder jaar worden zo'n 44.000 kinderen van 0-4 jaar medisch behandeld voor een letsel door een ongeval. Het is de belangrijkste reden waarom kinderen van deze leeftijd in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. De meeste ongevallen gebeuren rond de leeftijd van één jaar. Veel van die ongevallen kunnen worden voorkomen door veiligheidsmaatregelen als het installeren van traphekjes, die dan wel gebruikt moeten worden, en het buiten bereik plaatsen van medicijnen en schoonmaakmiddelen.

Buiten bereik
Uit het onderzoek van Beirens blijkt dat ongeveer 80% van de ouders in Nederland met een peuter van één à twee jaar oud aangeven een traphek in huis te hebben. Van die groep maakt 50% vervolgens ook goed gebruik van het traphekje (dus 40% van de totale groep ouders). Aanbevolen wordt om zowel boven- als onderaan de trap een hekje te plaatsen. Dit doet slechts 5% van de ouders. Verder geeft driekwart van de ouders aan medicijnen kindveilig op te bergen en 60% bewaart hun schoonmaakproducten buiten het bereik van hun kind. Beirens concludeert op basis van haar onderzoek dat lager opgeleide ouders met ruim 60% een veiliger omgeving voor hun kind creëren wat betreft gebruik van traphekjes en voorkomen van vergiftiging dan hoger opgeleide ouders (met ruim 50%).

Nuttig
Uit het onderzoek van Beirens blijkt ook dat in huishoudens met één kind minder maatregelen werden genomen ter voorkoming van een val van de trap of vergiftiging door schoonmaakmiddelen en medicatie dan in huishoudens met meer kinderen. Ouders die het gevoel hebben de maatregelen daadwerkelijk te kunnen nemen en ze nuttig te vinden om de kans op een ongeval te verkleinen zullen dit ook sneller doen. Verder blijken ouders die veiligheidsinformatie hadden gekregen van de Stichting Consument en Veiligheid vaker veiligheidsmaatregelen te nemen.

Op basis van deze gegevens concludeert Beirens dat veel ouders veiligheidsmaatregelen nemen. Er is volgens haar echter wel ruimte voor verbetering. Haar onderzoeksresultaten kunnen helpen om nieuwe effectieve interventies te ontwikkelen die veiligheidsgedrag bij ouders kunnen bevorderen om zo ongevallen bij kinderen te voorkomen.

Publicatiedatum: 18 november 2008