KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

19-11-2008

Bootkeuze ISAF Olympische Spelen 2012

Van 6 t/m 15 november vond in Madrid de ISAF Jaarvergadering plaats. Een belangrijk agendapunt voor de aanwezige verzamelde naties, was o.a. de bootkeuze voor de Olympische Spelen 2012.

Alvorens in te gaan op deze bootkeuze is het goed te weten dat Nederland het standpunt inneemt dat de zeilboten ondergeschikt zijn aan de zeilers. Topzeilen leidt goede zeilers op die in staat moeten zijn te anticiperen op de boot waarin gevaren wordt. De opvatting is dat een goede opleiding tot goede prestaties leidt.

De keuze voor de boot van het Dames Matchracen is gevallen op de Elliott 6m. Hiermee komt de Yngling als Olympische klasse te
vervallen. Hoewel Nederland de Yngling een warm hart toedraagt en deze boot zeer geschikt wordt geacht voor het Matchracen, kan Nederland toch achter deze keuze staan. De Elliott 6m is een leuke, moderne en sportieve boot om in te zeilen en om naar te kijken.

Het was even spannend of de 470 behouden zou blijven als dames tweemansboot. De 29-er XX was een geduchte concurrent. Uiteindelijk bleef het de 470. Nederland is blij met deze keuze omdat nu goed geanticipeerd kan worden op het High Performance zeilen in de
toekomst. Want dat het High Performance zeilen voor de dames eraan zit te komen is duidelijk. Ook Nederland is hier een voorstander van.

De RS:X kreeg met een ruime meerderheid de voorkeur boven de Formula One Design. Dit was ook de Nederlandse voorkeur omdat de RS:X beter past bij de locaties en omstandigheden waarin het Olympische circuit actief is.

Nederland was dit jaar goed vertegenwoordigd in Madrid. Nederland vormt samen met België, binnen de ISAF, de Low Countries Group. Voorafgaand aan de belangrijke ISAF vergaderingen hebben alle
Nederlandse en Belgische afgevaardigden (Committee Members) in Benelux verband vooroverleg gepleegd. Dit alles met als doel het Nederlandse en Belgische belang zo goed mogelijk te dienen, zonder het algemene belang voor de gehele mondiale zeilsport uit het oog te verliezen. Via onderstaande link kunt u eens een kijkje nemen op de ISAF website.