Darfur: het geweld gaat door, de hulpverlening ook 19 november 2008, Den Haag - De laatste tijd is het conflict in de Sudanese regio Darfur in de media naar de achtergrond verdwenen, maar dat betekent niet dat de problemen daar zijn opgelost. Nog steeds lijden miljoenen mensen in Darfur onder het geweld tussen rebellen en de regering van Sudan. Unicef is sinds het uitbreken van het conflict in Darfur actief. Ondanks de moeilijke omstandigheden, zijn toch heel wat resultaten bereikt.

Aantal getroffenen
Het aantal mensen dat in Darfur lijdt onder de gevolgen van het geweld bedraagt 4,7 miljoen. Hieronder bevinden zich 695.000 kinderen jonger dan vijf jaar. 2,7 miljoen mensen zijn ontheemd geraakt, waaronder
1,35 miljoen kinderen. In 2008 zijn ongeveer 310.000 Sudanezen voor het eerst of opnieuw voor het conflict op de vlucht geslagen.

Onderwijs
In 2008 volgden 976.780 kinderen basisonderwijs, dat is 65 procent van het aantal kinderen in de basisschoolleeftijd. Vergeleken met 2007 is het aantal kinderen dat naar school gaat met 3 procent toegenomen. 55 procent van de meisjes in de basisschoolleeftijd volgt basisonderwijs; in absolute aantallen gaat om ruim 437.000 meisjes. Ten opzichte van 2007 gaan er 55.000 meer meisjes naar school.

Gezondheidszorg en voeding Het afgelopen jaar is de toegang tot gezondheidszorg verbeterd voor gemeenschappen die door humanitaire organisaties konden worden bereikt (van 69 procent in 2006 naar 71 procent in 2007). Helaas geldt dat niet voor alle hulpverlening. Het aantal programma's voor het bieden van therapeutische voeding aan ondervoede kinderen is sinds 2006 juist gedaald (van 14,2 procent in 2006 naar 13 procent in 2007).

In 2004 en 2005 nam het aantal acuut ondervoede kinderen flink af, van bijna 22 naar minder dan 12 procent. In 2006 steeg dit percentage weer naar circa 13,1 procent en in 2007 naar 16,1 procent. Humanitaire organisaties hanteren een drempelpercentage van 15 procent. Als het percentage ondervoede kinderen daarboven ligt, is er sprake van een noodsituatie. Ook nu ligt het aantal ondervoede kinderen in Darfur boven deze grens, maar dit komt deels door de jaarlijks optredende voedseltekorten als gevolg van droogte en niet door het conflict. In veel gebieden is het percentage zelfs lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Toegang tot water en sanitaire voorzieningen In 2007 hadden meer mensen in Darfur toegang tot schoon drinkwater (76 procent, in 2006 was dit 73 procent). Vorig jaar had 67 procent van de bevolking de beschikking over een latrine, in 2006 was dit nog 60 procent.

Bescherming
Unicef maakt zich zorgen om het welzijn van kinderen die getuige zijn geweest van moordpartijen, die hebben moeten vluchten en die zich in opvangkampen moeten zien te handhaven. Soms staan ze aan het hoofd van een gezin, als hun ouders er niet meer zijn.

Bovendien worden jongens ingelijfd door gewapende groeperingen. Unicef wil deze kinderen demobiliseren en in hun oude dorpen laten reïntegreren. Unicef schat dat er in Darfur ongeveer 4.500 kindsoldaten zijn.

Met name ontheemde vrouwen en meisjes lopen het risico slachtoffer te worden van (seksueel) geweld. In veel delen van Darfur heerst wetteloosheid, waardoor daders onbestraft blijven. Zowel binnen als buiten opvangkampen voor ontheemden komen verkrachtingen voor.

Unicef signaleert naast bovenstaande problemen in Darfur ook verschijnselen als meisjesbesnijdenissen, kinderarbeid, straatkinderen, gedwongen of kindhuwelijken, lijfstraffen en beperkte mogelijkheden om kinderen die in aanraking komen met jusititie te beschermen.

Belangrijke resultaten
Met steun van Unicef zijn in 2008 in Darfur tot nu toe onder meer de volgende resultaten bereikt:


* 1,6 miljoen kinderen zijn gevaccineerd tegen polio.
* Meer dan 886.000 kinderen krijgen op regelmatige basis vaccinaties tegen mazelen, difterie, tuberculose en andere ziektes.
* Er is gezorgd voor medische goederen, waarvan bijna 2 miljoen mensen profiteren.

* 238.760 muskietennetten, die bescherming bieden tegen malaria, zijn verspreid.

* Ruim 1 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar hebben vitamine A gekregen, een voedingssupplement dat de weerstand verhoogt.
* Voor hulpprogramma's die ondervoede kinderen helpen met therapeutische en aanvullende voeding is gezorgd voor voedingsmiddelen en technische ondersteuning.
* Sinds januari hebben nog eens ruim 174.000 mensen de beschikking gekregen over schoon water.

* Sinds januari hebben ook nog eens meer dan 43.000 mensen toegang gekregen tot sanitaire voorzieningen.

* Ruim 1 miljoen mensen hebben voorlichting gekregen over hygiëne.
* Bijna 500.000 kinderen zijn voorzien van onderwijsmaterialen.
* Meer dan 1.750 betaalde onderwijzers en vrijwilligers hebben een onderwijstraining gekregen.

* Er zijn nog eens ruim 970 klaslokalen gebouwd of hersteld.
* Meer dan 120.000 kinderen hebben psychosociale hulp gekregen.
* In Noord- en West-Darfur zijn 'beschermingsunits' geïnstalleerd, geleid door de lokale politie. Vrouwen en kinderen die getuige zijn geweest van misdaden, daar het slachtoffer van zijn, of ze zelf hebben begaan, krijgen in deze centra hulp. Ze kunnen hier onder meer terecht voor medische behandelingen, juridisch advies en voor hulp bij het verzamelen van bewijzen.
* Families, leiders van gemeenschappen en legercommandanten hebben voorlichting gekregen, zodat ze kunnen voorkomen dat kinderen worden gekruteerd door gewapende groeperingen.
* Unicef heeft meegeholpen aan de veilige terugkeer van 54 kinderen naar huis. Ze werden vastgehouden, nadat rebellen in mei 2008 de stad Omdurman hadden aangevallen. Na een presidentieel pardon zijn ze vrijgelaten.

* In Zuid- en Noord-Darfur hebben meer dan 45.000 mensen voorlichting gekregen over landmijnen.