Gemeente IJsselstein


Kunst en cultuur in IJsselstein

Datum: woensdag 19 november 2008
Met de nieuwe kunst en cultuurnota `Een schat aan kwaliteit' daagt de gemeente IJsselstein de inwoners uit actief, passief, als maker, als bezoeker of als recreant deel te nemen aan kunst en cultuur. IJsselstein heeft een sterk eigen karakter op het vlak van kunst en cultuur. Een rijke culturele geschiedenis, een uitgebreid verenigingsleven, en de diverse podia en culturele voorzieningen zijn van een uitstekende kwaliteit en geven IJsselstein allure. Wethouder Doesburg: `Wij zijn trots op onze kunst en cultuur. We hebben heel veel en als gemeente investeren wij hier heel bewust in. En natuurlijk willen we dit niveau zo houden en tegelijk permanent vernieuwen. Kunst en cultuur vóór en dóór IJsselsteiners. Wij zullen deelname hieraan faciliteren, ondersteunen en initiatieven stimuleren. Ook gaan we de verengingen en kunstenaars als `cultureel ondernemer' prikkelen. Bovendien willen we culturele organisaties zichtbaar maken op de Overtoom.'

Een cultuurplein waar niet alleen het Fulcotheater, de bibliotheek, het Cultureelplatform IJsselstein (CPIJ) en de VVV een plaats hebben, maar waar een terras in de zon, een muziektent voor kleinschalige optredens, een markt of een festival de culturele functie nog verder verstevigen.
Op het cultuurplein komt ook een centraal cultureel informatiepunt. Waarschijnlijk in de bibliotheek wordt een balie ingericht waar alle inwoners, kunstenaars en verenigingen op één punt terecht kunnen met vraag en aanbod betreffende kunst en cultuur. De gemeente hoopt vooral ook kleine culturele organisaties hiermee meer zichtbaar te maken. Het stadsmuseum wordt geconfronteerd met een ombuiging van EUR 50.000,--. Het college heeft grote voorkeur voor het volledig verzelfstandigen van het stadsmuseum in een stichtingsvorm. Om het stadsmuseum te verzekeren van een goede basis en een realiseerbaar aanbod en kwaliteitsniveau voor de toekomst werkt het college hiervoor twee scenario's uit. In deze scenario's neemt het college de mogelijkheid mee een verplaatsing van het museum naar het cultuurplein alsnog te overwegen.

Herbezinning subsidies
De nota bevat een overzicht met actiepunten over een periode van vier jaar. Het behouden van een kwalitatief hoog cultureel aanbod binnen de financiële kaders van het huidige budget van programma Kunst en Cultuur is het vertrekpunt. De ambities voor het Fulcotheater en bibliotheek zijn al eerder bepaald en nemen een groot percentage van de beschikbare subsidiemiddelen in. Financiële ruimte verwacht de gemeente te behalen uit een herbezinning van het subsidiebeleid en door inhoudelijke accentverschuivingen te realiseren. Grotere instellingen ontvangen een budgetsubsidie. Voor de kleinere subsidierelaties wordt de waarderingssubsidie ingesteld. In beide gevallen een subsidie op basis van omschreven ambities en speerpunten om omschreven beleidsdoelen te behalen.
Incidentele subsidie wil de gemeente inzetten voor het stimuleren van vernieuwende, creatieve (projectmatige) initiatieven. Het stimuleren van diversiteit is hierbij een belangrijk aandachtspunt. Deelname aan kunst en cultuur van specifieke doelgroepen wordt gestimuleerd. Samenwerking
De ambtelijke organisatie gaat de contacten met het culturele veld intensiveren. Naast het actief opzoeken van culturele organisaties, moet het voor het veld duidelijk zijn op welke wijze het de gemeente kan benaderen voor vragen en inhoudelijk advies. Er moet een heldere rolverdeling bestaan tussen gemeente en de culturele organisaties. Veel spelers in het culturele veld kennen elkaar niet of onvoldoende. Professionele organisaties hebben gemeenschappelijk activiteiten die zij kunnen bundelen. Vooral in de backoffice taken (kassa, onderhoud, administratie, etc.) moet door samenwerking synergie behaald kunnen worden.
IJsselstein heeft een groot cultureel netwerk van amateurverenigingen. Ook zij kunnen door het elkaar op te zoeken, verbindingen te leggen en samenwerkingsvormen te zoeken een win-win situatie creëren. Bij het ontwikkelen van een culturele infrastructuur is voor het CPIJ een rol als spin in het web weggelegd. Als zij zich als bestaande partij verder ontwikkelen tot een structureel platform kunnen zij hierin de trekkersrol vervullen. Het CPIJ, aangevuld met representanten van de diverse culturele instellingen, kan ook in haar rol als overkoepelend platform kunnen functioneren als klankbord voor de gemeente bij de totstandkoming en uitvoering van het cultuurbeleid in IJsselstein.
Cultureel ondernemer
Cultureel ondernemerschap is een basishouding en biedt kansen en (nieuwe) mogelijkheden voor de ontwikkelingen in het culturele veld. Dat wil zeggen dat zij zelf bewust naar hun eigen product kijken hoe zij dit bijvoorbeeld beter kunnen verkopen of toegankelijk maken. Het streven is dat spelers in het culturele veld self-supporting zijn en geen beroep hoeven doen op subsidie van de gemeente. In IJsselstein is al een aantal culturele activiteiten die geen financiële steun ontvangen. Dit voorbeeld moet navolging vinden. De gemeente gaat workshops organiseren waar culturele organisatie contacten kunnen onderhouden, elkaar informeren en kennis kunnen overdragen. Bovendien biedt het de gemeente de kans ondersteuning te geven en in te spelen op het bevorderen van deskundigheid (bijvoorbeeld culturele marketing, fondsenwerving en het werven en begeleiden van vrijwilligers).
Cultuureducatie
Het is van belang jongeren al vroeg in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Jong geleerd is immers oud gedaan. Cultuureducatie laat mensen kennismaken met kunst- en cultuuruitingen en verdiept het inzicht hierin. Een gedeelte van de inhoudelijke uitwerking van cultuureducatie ligt bij schoolbesturen en dit blijft zo. De gemeente gaat bekijken of buiten of in aansluiting op het onderwijs nog kansen liggen om cultuureducatie uit te breiden. De gemeente denkt hierbij aan Buitenschoolse opvang en de koppeling met amateurkunstbeoefening.

De muziekverenigingen en het muziekcollectief "Fulco de Minstreel" verzorgen het muziekonderwijs. De gemeente wil het muziekonderwijs meer zichtbaar maken door het centrale informatiepunt op het cultuurplein. Ook bevordert zij de samenwerking en afstemming tussen het collectief en de muziekverenigingen en spant zij zich in voor het vinden van lesruimte.
De bibliotheek heeft een groot bereik voor de jeugd tot 12 jaar. Het is een uitdaging ook jongeren vanaf 12 jaar te (blijven) interesseren voor de bibliotheek.
Expositieruimte
Kunstenaars ondervinden problemen bij het exposeren van hun werk. De gemeente laat een grote verantwoordelijkheid bij de kunstenaars om zelf initiatieven te ontwikkelen om te exposeren. Dit neemt niet weg dat de gemeente zal meedenken. Bij het ontwikkelen van het cultuurplein kunnen mogelijk Fulcotheater, de bibliotheek, de hal en tuin van het stadhuis en eventueel het Stadsmuseum of het Wijk Informatie Centrum hiervoor worden benut.

Vrijwilligers
Bij de verenigingen zijn vele vrijwilligers actief, waardoor de sociale betrokkenheid bij kunst en cultuur groot is. Zonder deze groep zou het aanbod een stuk armer zijn. Door het drukke bestaan en door vergrijzing wordt het steeds moeilijker nieuwe vrijwilligers structureel te binden. Het Vrijwilligersmeldpunt wordt verzocht meer aandacht te geven aan de sector Kunst en Cultuur. Daarnaast moet het ook mogelijk zijn maatschappelijke stages in te zetten binnen het culturele veld.