FNV

19-11-2008


Leraren staken voor goede cao

Vandaag staken leraren in het voortgezet onderwijs uit protest tegen het vastlopen van de cao-onderhandelingen. De onderwijsbonden van FNV en CNV hebben al het personeel opgeroepen hun solidariteit te tonen. Ze zetten bussen in om stakers naar de actiemanifestatie in de Veemarkthallen in Utrecht te vervoeren.

De onderwijsbonden AOb, ABVAKABO FNV en CNV Onderwijs zijn gisteren opgestapt bij de cao-onderhandelingen in het voortgezet onderwijs. Zij zagen geen perspectief meer voor een goede uitkomst. De onderwijsbonden zetten in het overleg in op een cao met harde afspraken.

{2008-11-19%20Lerarenstaking%20002_tcm7-20459.jpg}

Werkdruk Vanaf vorig jaar september zijn bonden en werkgevers in gesprek over een vermindering van de lessentaak voor iedereen. Daarnaast willen de bonden harde afspraken over de positieverbetering van het onderwijsondersteunend personeel.

Salaris Bovendien houden de bonden vast aan de zeven procent salarisverbetering in het voortgezet onderwijs. In Nederland geven docenten gemiddeld zestien procent meer les dan het OESO-gemiddelde. Dat zou moeten veranderen, vinden de bonden.

De werkgevers boden aan tafel geen garanties en halveerden hun eerdere inzet om de werkdruk te verlagen. De bonden noemen dat onacceptabel. "Wij willen in de cao garanties voor een aantrekkelijk beroep en een goede onderwijskwaliteit."