Gemeente Werkendam
BR>

Ombuigingsplannen Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten

Op Prinsjesdag heeft het kabinet in een brief aan de tweede kamer zijn ombuigingsplannen voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) bekend gemaakt. Op dit moment krijgen 200.000 cliënten ondersteunende en activerende begeleiding binnen de AWBZ...

Het kabinet wil 800 miljoen bezuinigen door alle cliënten opnieuw te indiceren. Daardoor zal naar schatting 1/3 deel (zon 70.000 cliënten), zijn voorziening kwijtraken. Het is onduidelijk welk deel van de mensen dit betreft en welk type voorziening de gemeenten daarvoor moeten organiseren. Het kabinet gaat daar onderzoek naar doen en hoopt in de zomer van 2009 meer te kunnen vertellen. In mei 2009 hoopt het kabinet ook duidelijkheid te kunnen verschaffen over hoeveel geld de gemeenten krijgen voor deze nieuwe doelgroep.

Eén ding is wel duidelijk: al vanaf 1 januari 2009 worden de gemeenten verantwoordelijk voor de 70.000 cliënten, die hun AWBZ voorziening kwijtraken. De gemeenten moeten dat doen zonder geld, zonder duidelijke richtlijnen en met veel te weinig voorbereidingstijd. Over zes weken is het 1 januari 2009. Het is voor de gemeenten onmogelijk om in die tijd goede zorg te organiseren. Dat is des te belangrijker, omdat het een kwetsbare doelgroep betreft: mensen met beginnende dementie en mensen met een psychiatrische achtergrond.

De gemeenten Woudrichem en Werkendam roepen de Tweede Kamer en het kabinet op om deze maatregel te heroverwegen en op zijn minst om de uitvoering uit te stellen totdat er meer duidelijkheid is over de consequenties van deze bezuiniging en over de compenserende maatregelen die de gemeenten moeten nemen.

Namens de wethouders WMO van de gemeenten Werkendam en Woudrichem, Evert Begemann en Mark Röell.