Gemeente Zoetermeer

Integrale aanpak voor Zoetermeers gezondheidsbeleid

In september is de kadernota lokaal gezondheidsbeleid besproken in de gemeenteraad. Voor de speerpunten alcohol, drugs, overgewicht, diabetes, roken en depressie zijn er vier actieplannen opgesteld voor 2008-2011. In deze actieplannen wordt er beschreven wat de doelstellingen zijn en hoe de verschillende betrokken organisaties samen gaan werken aan het terugdringen en voorkomen van de speerpunten. Tweejaarlijks worden de actieplannen geëvalueerd onder andere door vragen in de gemeentelijke omnibusenquête.

Het actieplan Voorkomen en terugdringen overmatig alcohol- en drugsgebruik jeugd legt de nadruk op drie actiepunten. Actiepunt 1 is het bevorderen van de veiligheid op straat. Dit wordt gerealiseerd door de campagne veilig stappen, het instellen van alcoholverboden en het bewustmaken van jongeren op straat van hun middelengebruik en hen confronteren met de gevolgen. Het ondersteunen van opvoeders is het belangrijkste speerpunt van actiepunt 2. Dit wordt bereikt door de opvoeders voorlichting te geven en praktische handvatten. Het laatste actiepunt richt zich op de scholen. Door er strenger op toe te zien dat jongeren onder de 16 jaar geen alcohol drinken tijdens schoolfeesten.

Om het aantal mensen met diabetes en overgewicht terug te dringen richt het actieplan Voorkomen en terugdringen overgewicht en diabetes zich op drie doelgroepen. Voor de doelgroep jeugd ligt de nadruk op het voorlichten op scholen en het aanbieden onder andere door het spel Digitaal gezond. Ook worden scholen actief benaderd over het activiteitenaanbod in het kader van bewegen en voeding. De groep volwassenen wordt voorlichting, cursussen en trainingen over bewegen, voeding en diabetes aangeboden. De doelgroep ouderen wordt voorlichting over gezonde voeding en bewegingsactiviteiten aangeboden.

Het actieplan Voorkomen en terugdringen (mee)roken richt zich ook op de doelgroepen jeugd, volwassenen en ouderen. Belangrijkste actiepunten zijn het voorlichten van de groepen over roken en het stoppen met roken. Hiertoe worden ook cursussen aangeboden.

Om het aantal mensen met een depressie of depressieve klachten terug te dringen, worden in het actieplan Voorkomen en terugdringen depressie de doelgroepen jeugd, volwassenen en ouderen voorgelicht. Verder worden er verschillende cursussen aangeboden over het bestrijden van een depressie. In de cursus wordt bijvoorbeeld geleerd hoe om te gaan met stress, piekeren en negatieve gedachten.