Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


19 nov 2008

Denktank zintuigbeïnvloeding tegen overlast

Welke invloed hebben reuk, zicht, gehoor of tast op gedragsverandering? Het CCV is op zoek naar gemeenten, politiekorpsen en woningcorporaties die mee willen denken over de wijze waarop met zintuigbeïnvloeding overlastgevend gedrag kan worden voorkomen of aangepakt.

Overlast vormt in veel gemeenten een groot probleem. Daarom is het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op zoek naar adequate instrumenten waarmee overlast kan worden aangepakt. In het Actieplan Overlast en Verloedering zijn er al diverse opgenomen.

Innovatieprogramma Veiligheid, Innovatie en Technologie Het ministerie wil nu, in het kader van het Innovatieprogramma Veiligheid, Innovatie en Technologie (VIT), laten uitzoeken of overlastgevend gedrag ook kan worden aangepakt door zintuigbeïnvloeding. In Nederland zijn daar al diverse ervaringen mee opgedaan. Zo maken vrij veel gemeenten gebruik van `de Mosquito', een zoemtoon tegen jongerenoverlast, en wordt er in politiecellen in Rotterdam een neutraliserende geur verspreid.

Gemeenten en andere organisaties die over dit onderwerp mee willen praten, worden uitgenodigd deel te nemen aan een aantal bijeenkomsten en - eventueel en in goed overleg - een pilot. Het CCV is zeer geïnteresseerd in uw wensen en ervaringen met betrekking tot het voorkomen en aanpakken van overlast in (semi-)openbare ruimten. Daarnaast wordt u gevraagd om mee te kijken over de schouders van de onderzoekers, om er zeker van te zijn dat datgene wat ontwikkeld wordt ook daadwerkelijk datgene is waar uw organisatie behoefte aan heeft.

Het CCV is voor het ministerie van BZK het contactpunt voor het innovatieprogramma VIT, wat betreft veelvoorkomende criminaliteit en overlast. Het CCV inventariseert binnen deze thema's de lokale problemen die door onderzoek op innovatieve wijze opgelost kunnen worden. Elk onderzoek moet leiden tot een instrument dat de uitvoerende lokale partijen (gemeente, politie, woningcorporaties etc.) in de praktijk kunnen gebruiken.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bernadette Schomaker, programmaleider Veilig Samenleven en tevens voorzitter van de subarena Veelvoorkomende Criminaliteit en Overlast van het programma VIT; telefoon: 030 - 751 67 38.