Gemeente Bodegraven

Training preventie en vroegsignalering kindermishandeling

In het kader van het preventief jeugdbeleid wil de gemeente Bodegraven een actieve rol vervullen bij de bestrijding van kindermishandeling. De eerste stap hierbij is het aanbieden van een deskundigheidsbevorderingstraject over dit onderwerp aan Bodegraafse professionals en vrijwilligers, die met kinderen/jeugdigen van 0-17 jaar en hun ouders werken.

Een leerkracht: "Janneke. Een lief meisje. Was altijd heel vrolijk, vond het heerlijk om samen met de andere kinderen te spelen. De laatste tijd is dat niet meer zo. Ze is nu vaak slaperig als ze komt. Ze maakt ruzie met de andere kinderen. Ze zoekt minder contact en vraagt minder hulp van mij. Eigenlijk maak ik me wel zorgen om Janneke. Wat is er aan de hand en wat kan ik doen?"

Om kindermishandeling goed aan te kunnen pakken is het van groot belang om signalen in een vroeg stadium te herkennen. Vandaar dat de gemeente Bodegraven, in samenwerking met 6 andere gemeenten in de regio ( Nieuwerkerk aan den IJssel, Boskoop, Moordrecht, Reeuwijk, Waddinxveen en Zevenhuizen-Moerkapelle) het initiatief genomen heeft om lokale professionals en vrijwilligers, die met kinderen/jeugdigen tot 17 jaar en hun ouders werken, een aanbod voor deskundigheidsbevordering te doen m.b.t. het signaleren en melden van kindermishandeling.

De training voor professionals zal worden gehouden op maandag 24 november en 1 december 2008 in Cultureel Centrum Het Evertshuis en wordt verzorgd door het Expertisecentrum voor Jeugd, Samenleving en Opvoeding (JSO). Bodegraafse vrijwilligers die met kinderen/jeugdigen tot 17 jaar en hun ouders werken krijgen in januari 2009 een voorlichtingsbijeenkomst over het signaleren en melden van kindermishandeling aangeboden. Alle Bodegraafse vrijwilligersorganisaties die werken met kinderen van 0-17 jaar en hun ouders ontvangen een uitnodiging van de gemeente om aan de bijeenkomst deel te nemen. Na de bijeenkomst heeft de deelnemer kennis van de diverse vormen van kindermishandeling en de eigen rol in het signaleringsproces.

De aanpak van kindermishandeling staat hoog op de landelijke en regionale bestuurlijke agenda. In april 2007 is een onderzoekrapport verschenen van de Universiteit van Leiden waaruit blijkt dat kindermishandeling in Nederland een groter probleem is dan verwacht. Het onderzoek van de Universiteit van Leiden spreekt over tenminste 107.000 slachtoffers tot 17 jaar.

Meer weten?
Voor meer informatie over de training voor professionals en/of de voorlichtingsbijeenkomst voor vrijwilligers kunt u contact opnemen met:

Marjanne van Esveld, stichting JSO (di, wo, do), tel. (0182) 547 761 Indra Gharbharan, beleidsadviseur Welzijn, gemeente Bodegraven, tel. (0172) 630 280