Gemeente Oirschot

Uit de besluitenlijst van burgemeester en wethouders

Leerplicht
Het jaarverslag Leerplicht 2007-2008 is klaar. Uitgangspunt is dat iedereen, dus ook jongeren, meedoet aan de samenleving.

Men gaat dus ofwel naar school, of heeft werk. Het blijkt dat het luxe-verzuim (voor bv. vakantie) afneemt. Het aantal acties dat ondernomen is, is echter opgelopen met 11 tot 52. (uit de vergadering van 4 november)

Vrijplaatsen

De gemeente ondertekent een convenant met meerdere gemeenten, de politie, het openbaar ministerie en de belastingdienst over vrijplaatsen. Dat zijn plekken waar aanwijzingen bestaan van strafbaar gedrag, maar waar overheidsoptreden wordt belemmerd. Voorbeelden zijn illegale casino's, belhuizen, hennepkwekerijen etc. In het convenant spreken de partijen af informatie uit te wisselen om strafbaar gedrag in vrijplaatsen aan te kunnen pakken.

Wonen

Oirschot werkt samen met de andere gemeenten op het gebied van wonen. Er is nu beleid vastgesteld, met als hoofdpunten: bouwen voor eigen behoefte, jongeren en jonge gezinnen vasthouden, seniorproof bouwen en zorg voor bijzondere groepen (zoals seizoensarbeiders). Eén van de acties die opgepakt worden is e invoering van Woonkeur, het seniorproof maken van de Kempen.

Jeugdbeleid

Het college gaat akkoord met de Nota integraal jeugdbeleid en legt deze ter besluitvorming aan de raad voor. De hoofdlijn uit de nota: Oirschot wil voor jeugdigen een aantrekkelijke gemeente zijn om in te wonen, werken en recreëren. Daarom zetten we in op speelplekken, het realiseren van een aantrekkelijk jongerencentrum, het ondersteunen van jonge mantelzorgers en het stimuleren van de starterswoningen. Om dit te realiseren wordt ook 18 uur extra uitgetrokken voor jongerenopbouwwerk.

De complete besluitenlijst van het college vindt u op www.oirschot.nl