Gemeente Winschoten


Sociale minima in de regio Oldambt krijgen 50

De gemeenteraden van Reiderland, Scheemda en Winschoten hebben besloten om eenmalig een bedrag van EUR 50,- toe te kennen aan huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum.

Uit de meest recente CBS-cijfers blijkt dat in 2005 bijna één miljoen huishoudens in
Nederland een inkomen had tot en met 120% van het sociaal minimum. De gemeenten Reiderland, Scheemda en Winschoten zijn ervan overtuigd dat het bedrag van EUR 50,- in deze toch al dure weken voor de Kerst meer dan welkom zal zijn bij de betreffende huishoudens. IGSD Oldambt zorgt voor de uitvoering van de regeling.

Een groot deel van de doelgroep bestaat uit WWB-, IOAZ- en IOAW-gerechtigden. Het overige deel bestaat uit werknemers, zelfstandigen en andere uitkeringsgerechtigden met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum. De eerste groep is bekend bij de IGSD Oldambt en zal het geld automatisch gestort krijgen. De streefdatum daarvoor is 15 december. Deze mensen ontvangen een beschikking van de IGSD Oldambt waarin de toekenning staat vermeld.

De tweede nog onbekende groep kan binnenkort een aanvraag indienen voor de eenmalige uitkering. Deze mensen moeten aan een aantal voorwaarden voldoen: ze moeten minimaal 18 jaar zijn en inwoner van de gemeente Reiderland, Scheemda of Winschoten. Er vindt een inkomenstoets plaats (maximaal 120% van het sociaal minimum) en een vermogenstoets. Wanneer mensen aan deze voorwaarden voldoen, kunnen zij een aanvraagformulier ophalen bij de receptie van het stadhuis in één van de drie gemeenten of bij de balie van de IGSD Oldambt aan de Garst 7 in Winschoten. Bij het formulier moet een aantal bewijsstukken gevoegd worden. Het aanvraagformulier moet zo spoedig mogelijk bij de IGSD Oldambt binnen zijn. De aanvragers ontvangen van de IGSD vervolgens een beschikking waarin staat of ze wel of niet in aanmerking komen voor de eenmalige uitkering. De aanvraag kan tot 1 februari 2009 worden ingediend.

De regeling maakt onderdeel uit van het amendement Tang/Spekman, die de Tweede Kamer bij de voorjaarsnota heeft aangenomen. Daarmee stelt de overheid extra geld beschikbaar voor de uitvoering van armoedebeleid. Aan de gemeente Winschoten is een totaalbedrag van EUR 70.000,- beschikbaar gesteld. Het bedrag voor Scheemda bedraagt ongeveer

EUR 40.000,- en voor Reiderland EUR 28.752,-.