Provincie Utrecht

European Youth Olympic Festival 2013 in Utrecht?

19-11-2008 -

Gezamelijk persbericht van NOC gemeente Utrecht en provincie Utrecht

In oktober 2007 heeft NOC*NSF zich, samen met de gemeente Utrecht, provincie Utrecht en Universiteit Utrecht, officieel kandidaat gesteld voor de organisatie van het European Youth Olympic Festival (EYOF) 2013. Morgen reist een Nederlandse delegatie af naar Istanbul. Daar wordt aanstaande zaterdag tijdens de EOC General Assembly bekend gemaakt aan welke stad het EYOF 2013 wordt toegewezen: Genua (ITA), Brno (CZE) of Utrecht.

Het is niet de eerste keer dat NOC*NSF zich samen met Utrecht kandidaat stelt voor dit evenement. In december 2006 verloren zij nipt de verkiezing voor het EYOF 2011 van Trabzon (TUR). Desondanks hebben de samenwerkingspartners vertrouwen in het nieuwe bid. Utrecht beschikt immers over uitstekende faciliteiten om `compact games' aan te bieden. Alle accommodaties bevinden zich binnen een straal van 15 kilometer van elkaar. Bovendien beschikt Utrecht met de campus van University College en De Uithof over voldoende mogelijkheden om 3.300 jonge Europese talenten en hun begeleiders te huisvesten. Het EYOF in Utrecht zou plaats moeten vinden in derde week van juli 2013.

EYOF
Het EYOF is een multi-sport evenement voor jonge Europese topatleten in de leeftijd van 13 tot 18 jaar. Het evenement vindt plaats in een Olympische atmosfeer, inclusief opening- en sluitingsceremonie. Het programma van het EYOF bestaat uit 9 sporten: atletiek, basketbal, handbal, judo, tennis, turnen, volleybal en zwemmen (voor jongens en meisjes) én wielrennen (voor jongens).

De organisatie van een evenement als het EYOF in Nederland staat niet op zichzelf. Het organiseren van (meer) multi-sport evenementen in Nederland past namelijk uitstekend binnen de ambitie van het Olympisch Plan 2028. Evenals EK's en WK's zijn multi-sport evenementen in Nederland belangrijk voor de internationale en Olympische positionering van NOC*NSF en de Nederlandse sport. Bovendien sluit het evenement heel goed aan bij de uitgangspunten van het topsport- en breedtesportbeleid van de gemeente en provincie Utrecht.

Meer informatie: Mariette Hilkemeijer, telefoon 030 - 258 20 15