Gemeente Diemen


Raad Diemen ontzet over standpunt minister

De gemeenteraad van Diemen reageerde met ontzetting op het standpunt van minister Eurling van V&W over de inpassing van de snelweguitbreidingen en stuurde een brief aan de Kamercommissie van Verkeer & Waterstaat.
Minister Eurlings gaf onlangs aan een glazen overkapping te duur te vinden. Hij wil bij de beoogde verbreding van de snelwegen A10 Oost en A1 bij Diemen slechts hogere geluidsschermen en stiller asfalt toepassen. Voor verbetering van de luchtkwaliteit zijn geen maatregelen voorzien. Op die manier dreigen de inwoners van Diemen toch het kind van de rekening te worden, zo schrijven alle fracties in de gemeenteraad aan de Tweede-Kamercommissie Verkeer & Waterstaat. Snelweg A10
Betere inpassing
Unaniem pleiten de fracties voor een betere inpassing van de snelweguitbreiding. De gemeenteraad wijst erop dat herhaaldelijk gevraagd is - ook per Kamermotie - om de leefbaarheid in Diemen aandacht te geven. De raad is daarom ook zeer ongelukkig met de voorstellen van de minister: qua geluidsbelasting leveren die wel een verbetering op, maar voor de luchtkwaliteit zijn ze volstrekt beneden de maat. 'Bekend is dat vooral fijnstof aanzienlijke gevolgen heeft voor de gezondheid van bewoners, met name kinderen, in de buurt van snelwegen.' Bovendien is het deel in Diemen het meest verkeersintensief en is de afstand tot de weg en de bebouwing in Diemen het kleinst.

Ongelijkwaardige behandeling
Wat de gemeenteraad van Diemen vooral raakt is de ongelijkwaardige behandeling van verschillende stukken snelweg. Voor de inpassing van de uitbreiding van de A9 in Amstelveen en Amsterdam Zuid-Oost is een bedrag van EUR 875 miljoen uitgetrokken. Voor het deel rondom Diemen, dat maar iets korter is, slechts EUR 70 miljoen.

De brief van de raad is hier te downloaden.

---

Postadres:
Gemeente Diemen
Postbus 191
1110 AD
Diemen

Bezoekadres:
D.J. Den Hartoglaan 1
Tel.: (020) 314 46 44
Fax: (020) 314 46 35
E-mail: info@diemen.nl

---