Gemeente De Ronde Venen


College wil fietscrossbaan op sportpark Mijdrecht

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft dinsdag 18 november besloten de gemeenteraad voor te stellen een fietscrossbaan aan te leggen op het braakliggende terrein naast de velden van HVM op het Mijdrechtse sportpark. Het idee voor aanleg van zo'n baan is in het voorjaar door leerlingen van groep 8 van basisschool De Eendracht bij de gemeente ingediend.

Tijdens een speciale vergadering heeft de gemeenteraad in mei besloten te onderzoeken of aanleg van een fietscrossbaan op zo kort mogelijke termijn gerealiseerd kan worden. Daarbij is onder andere als uitgangspunt gehanteerd dat het om een eenvoudige, maar veilige baan moet gaan die op korte termijn kan worden aangelegd. De baan is bedoeld voor kinderen van ongeveer 8 tot en met 12 jaar. Aanleg en ontwerp zijn dusdanig dat overlast voor de omgeving tot een minimum beperkt blijft en oneigenlijk gebruik, zoals met brommers, wordt tegengegaan.

Uit onderzoek naar een geschikte plaats kwam het terrein op het sportpark naast de velden van HVM als beste uit de bus. Het bestemmingsplan staat de aanleg van een fietscrossbaan daar toe. Omdat er geen woningen in de buurt staan, zal (eventuele) overlast slechts gering zijn. Voorafgaand aan het besluit van B en W is overlegd met sportvereniging Argon en Hockey Vereniging Mijdrecht (HVM). Zij staan positief tegenover het initiatief. Wel is afgesproken dat in 2011 een evaluatie plaatsvindt op het gebied van beheer, overlast, veiligheid en bezetting. In deze evaluatie zal tevens de accommodatiebehoefte van HVM een prominente plaats innemen. De resultaten van deze evaluatie kunnen leiden tot een herinrichting van het terrein.

Om oneigenlijk gebruik van de baan door brommers en scooters tegen te gaan, worden er toeganghekjes geplaatst. Ook komt er een hoog hek tussen de baan en de velden van HVM. De bedoeling is op het terrein zand aan te brengen voor reliëf en in de bochten komen autobanden voor de veiligheid. Er worden geen bouwwerken neergezet en er komen geen tunnels of springplanken. Ook komt er geen verlichting op het terrein.

De gemeenteraad zal het voorstel waarschijnlijk tijdens de vergadering van december behandelen. Als de raad akkoord gaat met de aanleg en het benodigde budget van 83 duizend duizend euro ter beschikking stelt, wordt er onder verschillende aannemers een prijsvraag uitgeschreven om een zo fraai mogelijke baan te ontwerpen voor het beschikbare budget. Bij de uiteindelijke bepaling aan welke aannemer het werk wordt gegund, worden de kinderen die het idee hebben ingediend nauw betrokken. De planning is er op gericht de baan in het voorjaar te openen.

Voor dit project is een aanvraag ingediend bij het Rabofonds `Dividend voor de Samenleving'. Het bestuur van het fonds heeft inmiddels laten weten in principe positief aan te kijken tegen het leveren van een substantiële financiële bijdrage.