Gemeente De Ronde Venen


College stelt gemeenteraad voor samenwerkingsovereenkomst aan te gaan voor Estafetteproject

Het college van B en W gaat de gemeenteraad voorstellen een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan met Rabobank Veenstromen en Bouwfonds Property Development (voorheen Rabo vastgoed B.V) voor het Estafetteproject. Ook vragen B en W de raad in te stemmen met de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek.

Nadat op 12 juli 2007 een intentieovereenkomst is gesloten, hebben partijen gezamenlijk onderzoek gedaan naar de maatschappelijke en financiële haalbaarheid van het project. De eerste stap in dit onderzoek betrof het afronden van de discussie over de locatie van het nieuwe sportpark. De gemeenteraad heeft in december 2007 besloten dat de locatie de Driehoek de locatie zou zijn die tijdens de intentiefase verder zou worden onderzocht op haalbaarheid.

Hierna is in januari 2008 het haalbaarheidsonderzoek daadwerkelijk gestart. Op basis van het uitgevoerde onderzoek stelt het college vast dat er sprake is van een financieel en maatschappelijk haalbaar project. Het college is verheugd met deze uitkomst die, naar de mening van het college, het mogelijk maakt de hoofddoelstelling van het Estafetteproject te realiseren.

Het Estafetteproject is een ontwikkelingsscenario voor de kernen Mijdrecht en Wilnis. Het project is gestart omdat ook de gemeente De Ronde Venen de komende jaren te maken krijgt met de gevolgen van de vergrijzing. Het Estafetteproject biedt oplossingen voor deze problematiek en levert twee moderne levensloopbestendige woonwijken op met zorgzones en zorg- en welzijnsvoorzieningen in combinatie met de bouw van 100 zogenaamde vier sterrenwoningen (rolstoel toe- en doorgankelijke woningen). Door het project worden in totaal 541 woningen toegevoegd aan de woningvoorraad van De Ronde Venen. Woningen bestemd voor senioren, doorstromers en starters. Het woningbouwprogramma binnen het Estafetteproject gaat uit van ruim 21% goedkope woningen in de huur- en koopsector en biedt grondgebonden woningen en appartementen. Als gevolg van dit bouwprogramma zal de doorstroming binnen de bestaande woningvoorraad van de gemeente op gang komen. Op die manier ontstaan voor veel meer woningzoekenden kansen op nieuwe woonruimte.

Het Estafetteproject leidt daarnaast tot een verbetering van de infrastructuur en biedt een oplossing voor de tekortschietende detailhandelstructuur van Wilnis door de bouw van winkels op de CSW locatie.

Ook betekent het plan dat de voetbalverenigingen Argon en CSW op een nieuw en modern sportcomplex worden gehuisvest waar de verenigingen weer jaren op een verantwoorde wijze verder kunnen.

Het college constateert dat het draagvlak van het project tijdens de haalbaarheidsfase is toegenomen. De medewerking van de sportverenigingen Argon en CSW en de inzet van de zorgorganisaties om te komen tot zorgzones op de vrijkomende gebieden, geven daar blijk van. Het college is blij met dit toegenomen draagvlak. Ook omwonenden en andere belanghebbenden zijn in het haalbaarheidsonderzoek betrokken en hebben ideeën en aandachtspunten voor de verdere uitwerking van de plannen aangedragen.

Het Estafetteproject geeft de gemeente de mogelijkheid om via een duidelijke kwaliteitsslag een grote stap voorwaarts te zetten en de kernen Mijdrecht en Wilnis gereed te maken voor de toekomst. Grote ingrepen in bestaande wijken zelf kunnen hiermee voorkomen worden.