Gemeente Beek


Het Wmo-platform Beek is er voor U

De Wet maatschappelijke ondersteuning.

Iedereen in Nederland moet zo lang mogelijk zelfstandig kunnen leven en wonen. Daarnaast moet iedereen kunnen meedoen in de samenleving. Dat geldt voor jonge en oude mensen, voor mensen met of zonder handicap, voor allochtonen en autochtonen, kortom voor alle inwoners van Nederland. Om ervoor te zorgen dat dit ook bereikt wordt, zijn goede afspraken nodig.

Daarom is op 1 januari 2007 de Wet maatschappelijke ondersteuning ingevoerd. De Wmo heeft als doel dat alle inwoners mee kunnen doen in onze samenleving. Niet iedereen heeft daarbij hulp nodig. De meeste mensen kunnen zichzelf prima redden, maar er zijn ook groepen mensen die wél wat hulp kunnen gebruiken. Zij worden bijvoorbeeld geholpen bij het boodschappen doen of bij vervoer door familie, buren, vrienden en bekenden of vrijwilligers. Soms hebben mensen tijdelijk of constant professionele hulp nodig om een normaal en zelfstandig leven te kunnen leiden, bijvoorbeeld door een woningaanpassing of van de thuiszorg. Maar ook de vrijwilligers en mantelzorgers hebben op hun beurt weer ondersteuning nodig om hun taken goed te kunnen blijven uitvoeren. Voor al deze situaties is de Wmo bedoeld.

De gemeente is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de Wmo. De gemeente kent namelijk haar eigen inwoners beter dan de landelijke overheid en zij weet ook beter wat de inwoners nodig hebben. De eigen gemeente is de plek waar iedere inwoner terecht kan voor advies, hulp en ondersteuning bij het zolang mogelijk zelfstandig blijven en meedoen oftewel de maatschappelijke ondersteuning.

Die maatschappelijke ondersteuning bestaat uit negen taken of prestatievelden:


* De leefbaarheid en de sociale samenhang van dorpen, wijken en buurten vergroten.
De gemeente zorgt onder andere voor het aantrekkelijk en veilig maken van de omgeving, voor bepaalde voorzieningen in de buurt zoals winkels, wijkcentrum, openbaar vervoer en voor mogelijkheden voor zorg en welzijn.

* Jongeren, die problemen hebben met opgroeien en ouders, die problemen hebben met opvoeden, preventief ondersteunen. De gemeente probeert te voorkomen dat jongeren problemen krijgen en helpt ouders die problemen hebben bij het opvoeden.
* Informatie en advies geven.
De gemeente geeft via een `loket' alle burgers informatie en advies over de hulp en ondersteuning die ze kunnen krijgen.
* Het ondersteunen van vrijwilligers en mantelzorgers. De gemeente ondersteunt het werk van vrijwilligers en mantelzorgers, door bijvoorbeeld mantelzorgers met elkaar in contact te brengen en door vrijwilligers te trainen.
* Zorgen dat mensen met een beperking mee kunnen doen. De gemeente zorgt dat mensen met een lichamelijke, verstandelijke en psychische beperking mee kunnen doen, bijvoorbeeld door te zorgen dat de woonomgeving en de openbare omgeving bereikbaar zijn voor iedereen.

* Voorzieningen voor mensen met een beperking. De gemeente zorgt voor hulp en ondersteuning voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke en psychische beperking, bijvoorbeeld door een woningaanpassing, een rolstoel of hulp bij het huishouden.

* Maatschappelijke opvang voor mensen met een probleem, waaronder de vrouwenopvang.
De gemeente zorgt voor opvang voor mensen die door problemen tijdelijk niet thuis kunnen wonen en zichzelf niet kunnen ondersteunen en de gemeente neemt maatregelen om huiselijk geweld tegen te gaan.

* De openbare geestelijke gezondheidszorg. De gemeente zorgt voor ondersteuning voor kwetsbare mensen en groepen en mensen met psychische problemen.
* Zorg voor mensen met een verslaving.
De gemeente zorgt dat mensen met een verslaving goede hulp, opvang en begeleiding krijgen. Ook probeert zij te voorkomen dat verslaafden voor overlast zorgen.

De cliëntenparticipatie binnen de Wmo.

De inwoners hebben een belangrijke rol gekregen binnen de Wmo. Het is namelijk de bedoeling dat zij meedenken en meepraten over de Wmo-plannen van de gemeente, zodat die plannen beter passen bij wat de inwoners wensen en nodig hebben. In het Wmo-beleidsplan van de gemeente staat WAT de gemeente de komende vier jaar gaat doen aan de maatschappelijke ondersteuning, WELKE RESULTATEN ze daarmee wil bereiken en HOE ze dat gaat doen. Voordat deze plannen aan de gemeenteraad worden voorgelegd, moet de gemeente eerst luisteren naar de wensen en ideeën van haar eigen inwoners. Ook moet de gemeente advies vragen aan allerlei organisaties voor cliënten, zorgvragers, vrijwilligers en anderen die (in de toekomst) te maken hebben met de Wmo. Het Wmo-beleidsplan en de adviezen worden daarna pas aan de gemeenteraad voorgelegd. Dit hele proces wordt ook wel de Wmo-cliëntenparticipatie genoemd.

De inwoners kunnen controleren wat de gemeente doet, bijvoorbeeld om de hulp bij het huishouden zo goed mogelijk te regelen of om ervoor te zorgen dat mantelzorgers hun taak zo goed mogelijk kunnen uitvoeren. Zij kunnen ook de gemeente laten weten dat ze wel of niet tevreden zijn.

In de meeste gemeenten in Nederland is een adviesraad of -platform van start gegaan die de gemeente gevraagd en ongevraagd adviseert over het Wmo-beleid. Deze vorm is niet verplicht, maar voor de gemeenten en inwoners vaak de meest werkzame vorm.

Het Wmo-platform Beek.

Ook in de gemeente Beek is sinds oktober 2006 zo'n adviesorgaan actief, het Wmo-platform Beek. Het Wmo-platform Beek bestaat op dit moment uit 18 zeer actieve vertegenwoordigers vanuit de volgende groepen: mensen met een lichamelijke beperking en chronisch zieken, mensen met een verstandelijke beperking, ouderen, vrijwilligers, allochtonen, cliëntenraden, GGZ-cliënten, vakbonden en de Protestante kerk. Het Wmo-platform is overigens nog op zoek naar bijvoorbeeld een vertegenwoordiger voor de jeugd. Wanneer u hierin geïnteresseerd bent, kunt u contact opnemen met de voorzitter. (zie onder)

Al vanaf de start in 2006 heeft het Wmo-platform zich intensief beziggehouden met het geven van adviezen aan de gemeente over hun Wmo-beleid zoals de Wmo-verordening, de herindicatie van de hulp bij het huishouden en het Wmo-beleidsplan 2008-2011. Maar het platform geeft ook adviezen over bijvoorbeeld de Sportnota en het Jeugdbeleid. De komende tijd zal het platform kijken hoe de uitvoering van het Wmo-beleid in Beek plaatsvindt en hierover adviseren als het nodig is.

Binnen het platform zijn verschillende werkgroepen actief, die zich met een eigen onderwerp bezighouden zoals het zorgloket, de mantelzorg, de signalering en de PR van het platform zelf. Over al deze zaken heeft het platform regelmatig en goed contact met de gemeente. Ook zorgt de gemeente ervoor dat het platform haar werk goed kan doen door elk jaar een subsidie te geven en door de raadszaal aan te bieden als vergaderruimte.

Het Wmo-platform zal u vanaf deze plek regelmatig op de hoogte gaan brengen van haar activiteiten. Maar wanneer u in de tussentijd meer wilt weten over wat het Wmo-platform Beek nu precies doet of wanneer u één of meer van de vertegenwoordigers eens zou willen spreken, dan kan dat ook. U kunt dan contact opnemen met de voorzitter, dhr. Herman Teiwsen via de mail wmo-platform@hetnet.nl, via 046 428 06 95 of 06 28 92 52 99.

U kunt bij de voorzitter ook meer informatie vragen over deelnemen aan het Wmo-platform Beek. Zij vergaderen minimaal 6 keer per jaar op dinsdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur in het gemeentehuis.

Denk eraan; de Wmo is er voor ons allemaal!