Gemeente Leidschendam-Voorburg


Leidschendam-Voorburg: meer lokale beleidsruimte sociale huisvesting

19 november 2008 - De gemeente Leidschendam-Voorburg en de woningcorporaties Vidomes en WoonInvest willen dat ook in de komende jaren tenminste dertig procent van de nieuwe woningen in Haaglanden voor de lagere inkomensgroepen wordt gebouwd. Ook voor de lagere middeninkomens moeten meer huur- en koopwoningen beschikbaar komen. Ze willen meer ruimte voor lokaal maatwerk bij de toewijzing van sociale huurwoningen. Bovendien willen ze met de regio Haaglanden afspraken maken over het aanpakken van het zogenaamde scheefwonen. In 2010 lopen de huidige regionale afspraken over sociale woningen af. Tussen Stadsgewest Haaglanden en de Vereniging Sociale Verhuurders Haaglanden worden momenteel nieuwe afspraken gemaakt voor de periode 2010-2014.

Middeninkomens
De sociale woningmarkt zit nu op slot. Te veel mensen met een te hoog inkomen wonen in huurwoningen die bedoeld zijn voor woningzoekenden met een laag inkomen. Die inwoners moeten worden verleid om hun goedkope huurwoning te verlaten en te verhuizen naar een iets duurdere woning. Zo komen er meer goedkope woningen vrij voor mensen met lage inkomens. Uitgangspunt blijft dat lage inkomensgroepen voldoende kansen houden op goede huisvesting.
De gemeente en woningcorporaties denken aan de volgende maatregelen in de regio Haaglanden. Zo willen zij een ruimer woningaanbod voor de lage middeninkomens. Nu moet minimaal zeventig procent van het woningaanbod beschikbaar zijn voor de laagste inkomens. Het voorstel is om voortaan negentig procent toe te wijzen aan woningzoekenden met een inkomen tot ongeveer 34.000 euro. Daarmee worden naast de lagere inkomens, ook de lage middeninkomens beter bediend.

Doorstroming
De gemeente Leidschendam-Voorburg en de corporaties willen bovendien meer ruimte om kwetsbare groepen te huisvesten, zoals mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, maar ook om op wijk- en buurtniveau de leefbaarheid en sociale samenhang te verstevigen. Binnen de open regionale woningtoewijzing willen zij daarvoor tenminste vijftien procent vrije beleidsruimte hebben. Bij nieuwbouw willen zij tenminste dertig procent van de woningen in de sociale huur- en koopsector gerealiseerd zien. Voor een betere doorstroming van huurders moet de nieuwbouw van huurwoningen vooral gericht zijn op de bestaande behoefte en deels op de bovenkant van het sociale huursegment. Op deze manier komen meer goedkope woningen in de bestaande woningvoorraad vrij. Bij nieuwbouw is meer aandacht noodzakelijk voor een kwalitatief goed en betaalbaar woningaanbod voor senioren.

Leidschendam-Voorburg en de woningcorporaties willen de maatregelen terugzien in de afspraken met Stadsgewest Haaglanden.