Gemeente Bernheze


Nieuwe monumentencommissie

Van links naar rechts: H. Pennings, H. Günther, D. Huntjens-Mannem, J. v.d. Linden, E. Daandels, J. Vellekoop, I. Maaijwee, N. Hopstaken, F. Zuijlen
Per 1 januari 2009 verandert de Monumentenwet. Dit betekent onder andere dat gemeenten niet meer verplicht zijn advies te vragen aan de rijksoverheid bij vergunningsprocedures voor rijksmonumenten. Voorwaarde is wel dat de gemeentelijke monumentencommissie deskundig en onafhankelijk is. Dat de commissieleden onafhankelijk moeten zijn betekent dat er geen leden van het college van burgemeester en wethouders of de gemeenteraad in mogen zitten.

Het college van burgemeester en wethouders heeft in zijn vergadering van 14 oktober 2008 een aantal nieuwe leden van de monumentencommissie benoemd, waaronder een nieuwe voorzitter.

Tijdens de laatste vergadering heeft portefeuillehouder monumentenzorg, wethouder Eric Daandels, afscheid genomen als voorzitter van de monumentencommissie. De heer Jan Vellekoop uit Nuenen heeft het stokje van de heer Daandels overgenomen. Naast de heer Vellekoop verwelkomde de commissie mevrouw Ingrid Maaijwee en mevrouw Denise Huntjens-Mannem als nieuwe leden. In de commissie zijn nu de volgende deskundigheden vertegenwoordigd: restauratiearchitectuur, architectuurgeschiedenis, welstand, stedenbouw en kennis van lokale geschiedenis. De monumentencommissie adviseert het college van burgemeester en wethouders op verzoek of uit eigen beweging over alle zaken die betrekking hebben op monumenten (gemeentelijke monumenten en rijksmonumenten) in de gemeente en op het culturele erfgoed van Bernheze in de breedste zin van het woord. In de praktijk betekent dit dat de adviezen met name betrekking hebben op restauratie-/wijzigingsplannen voor rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Monumenteigenaren en eigenaren van beeldbepalende panden kunnen in de schetsfase hun plan ter advisering aan de commissie voorleggen. De monumentencommissie vergadert één keer in de maand op maandagavond om 19.00 uur. De vergaderingen zijn openbaar.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35
kijk eens bij:
WOZ-loket