Gemeente Vlaardingen


Armoedeconferentie: In Vlaardingen doen alle kinderen mee!

19 november 2008

Voor het derde jaar op rij is er in Vlaardingen een Armoedeconferentie. Het thema van de bijeenkomst op 19 november is dit keer In Vlaardingen doen alle kinderen mee. Dit thema sluit aan op het nieuwe inkomens- en armoedebeleid van de gemeente. De gemeente wil het aantal niet-participerende kinderen in gezinnen met een minimuminkomen met zeker de helft terugbrengen.

Wethouder Anny Attema heeft afgelopen juni het convenant Kinderen doen mee ondertekend met staatssecretaris Ahmed Aboutaleb. Het convenant gaat ervan uit dat kinderen recht hebben op gelijke kansen om hun talenten te ontplooien, ongeacht het inkomen van hun ouders. Kinderen uit gezinnen met een laag inkomen moeten mee kunnen doen in de samenleving. Meedoen betekent meer dan eten en een dak boven het hoofd. Het is ook lid zijn van een sportvereniging of hobbyclub, naar een feestje of de film gaan en meedoen op school. De staatssecretaris heeft de gemeente 227.000 euro ter beschikking gesteld om de kinderen uit arme gezinnen te ondersteunen en het Vlaardingse college heeft hier beleid voor ontwikkeld.

Peuters en schoolgaande kinderen
Tijdens de Armoedeconferentie licht de gemeente de Vlaardingse plannen toe. Alle plannen zijn gericht op gezinnen met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm. Een maatregel is het vergoeden van de bijdrage voor de peuterspeelzaal met ingang van 1 januari 2009. Andere maatregelen zijn gericht op kinderen die overstappen van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs: de gemeente verstrekt deze kinderen een computer en vergoed een internetaansluiting. Als de raad in de komende maand positief over de plannen besluit, zullen de vergoedingen van computer en internet voor de kinderen die overstappen naar het voortgezet onderwijs gelden voor het schooljaar 2008-2009, dus met terugwerkende kracht.
Momenteel werkt de gemeente ook plannen uit voor het geven van een algemene tegemoetkoming in de gestegen kosten bij de overstap naar het voortgezet onderwijs. De start op het voortgezet onderwijs brengt vaak extra kosten met zich mee, bijvoorbeeld voor aanschaf van een fiets, een busabonnement, gymkleding en een schooltas.

Behalve deze specifieke maatregelen wil de gemeente het gebruik van de Rotterdampas en het Sociaal Cultureel Fonds (SCF) extra stimuleren en vereenvoudigen. Via het SCF kunnen mensen onder meer vergoedingen krijgen voor het lidmaatschap van bijvoorbeeld sportverenigingen, de bibliotheek en de ouderbijdrage voor schoolgaande kinderen.

Ook wil de gemeente subsidie geven aan Stichting Leergeld voor het bereiken van kinderen in gezinnen die voor de gemeente moeilijk bereikbaar zijn. Stichting Leergeld Nieuwe Waterweg Noord is in 2006 opgericht en heeft als doel om sociaal isolement en uitsluiting te voorkomen bij schoolgaande kinderen van 4 tot 18 jaar. De stichting geeft informatie over allerlei voorzieningen, maar biedt ook zelf hulp in de vorm van voorschotten of giften.

Verder komen per 1 januari 2009 Vlaardingers met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm in aanmerking voor de voorzieningen van het armoedebeleid, zoals de bijzondere bijstand.

Hoe kinderen bereiken?
Aan de Armoedeconferentie doet een gevarieerde groep betrokkenen mee, zoals vertegenwoordigers van scholen, jeugdzorg, kinderopvang, sportclubs, kerkenraden, huisartsen, gemeenteambtenaren van Sociale Zaken en leden van de Cliëntenraad. De deelnemers aan de Armoedeconferentie gaan aan de slag om te bedenken welke samenwerkingsmogelijkheden en andere actiemogelijkheden er zijn om de betrokken kinderen en gezinnen te bereiken.