Nieuw-Vlaamse Alliantie


Regering moet dringend nieuwe begroting opmaken (19/11/08)

Naar aanleiding van het antwoord van staatssecretaris voor Begroting Wathelet op een vraag van N-VA-fractieleider in de Kamer Jan Jambon, eist de N-VA de opmaak van een nieuwe begroting zoals door Yves Leterme beloofd werd. En deze keer gebaseerd op correcte prognoses en met als resultaat op zn minst een echt evenwicht. De N-VA rekent op de steun van Open VLD.

Vandaag ondervroeg Jan Jambon staatssecretaris Wathelet over de begroting. Wathelet diende nu eindelijk toe te geven dat de begroting die Yves Leterme iedereen een maand geleden heeft voorgeschoteld, louter voor de show was. Tegen iedereen met gezond verstand in beweerde Leterme dat hij een begroting in evenwicht had. Vandaag stuurde hij Wathelet op pad om te zeggen dat het streven naar een evenwicht toch niet zon goed idee is Van Leterme zelf opnieuw geen spoor. Wathelet probeerde nog te stellen dat er geen nominaal begrotingsevenwicht zal zijn, maar dat men enkel mag kijken naar het structureel resultaat.

Jan Jambon eist alleszins dat er een nieuwe begroting wordt opgesteld. In het debat na de regeerverklaring beloofde Yves Leterme aan Open VLD-fractieleider Bart Tommelein dat de begroting grondig zou worden hertekend indien de prognoses wijzigden. De tijd is gekomen. Het Planbureau beloofde deze maand nog met nieuwe cijfers te komen. Intussen kan de regering alvast aan de nieuwe oefening beginnen door onder meer de overheidsuitgaven onder de loep te nemen. De N-VA herinnert aan haar voorstel om voor 1 miljard euro illegale uitgaven uit de begroting te schrappen, want geen federale bevoegdheid.

Voor de N-VA moet er uiteindelijk minstens een evenwicht worden bereikt. Jan Jambon: Als Leterme Un nog enkel op de structurele resultaten mag worden beoordeeld en niet op de nominale, dan komt ze er nog veel slechter uit. Nu een begroting afsluiten met een tekort, betekent weer een grotere stijging van de staatsschuld. En die is nog maar net boven de 300 miljard euro gestegen. Dat lijken mij allemaal zéér structurele gevolgen van Leterme Un. En dat allemaal zonder een structurele staatshervorming.

De N-VA rekent trouwens ook op de steun van Open VLD. Nog maar iets meer dan een week geleden stelden Bart Somers en Luc Van Biesen dat een begrotingstekort over hun lijk zou zijn. Jan Jambon: Misschien bedoelden ze enkel hun structureel lijk. Alleszins, als deze regering ook niet eens een echt begrotingsevenwicht kan bereiken, dan zou ze er beter een structureel einde aan maken. Dan kunnen de ministers van Leterme Un hun energie nuttiger besteden dan aan interne boksmatchen.

Auteur:
Jan Jambon
N-VA-fractieleider Kamer

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be