Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


19 nov 2008

Kom in het Leerbedrijf gaat weer van start!

Vanaf 15 oktober 2008 kunnen scholen zich weer inschrijven voor Kom in het Leerbedrijf. Kom in het Leerbedrijf maakt het voor vmbo-scholieren mogelijk om kennis te maken met hun favoriete beroep en misschien wel hun toekomstige werkgever. De actieperiode loopt van 9 tot en met 27 maart 2009.

Kom in het Leerbedrijf
In 2008 bezochten bijna 9000 leerlingen verschillende bedrijven in hun regio. Tijdens de actieperiode van Kom in het Leerbedrijf kunnen leerlingen bedrijven bezoeken en zich oriënteren op beroepen. Doelstelling van de dag is leerlingen een beeld te geven van wat een beroep werkelijk inhoudt, zodat zij straks de goede keuze maken voor een opleiding en beroep. Een goed beroepsbeeld voorkomt immers voortijdig schoolverlaten en zorgt op den duur voor een succesvolle deelname op de arbeidsmarkt. Bij een bezoek kan bijvoorbeeld worden gedacht aan een winkelbedrijf, bakkerij, melkbedrijf, drukkerij, maar ook technische bedrijven zijn mogelijk.

15 kansrijke beroepen in het mbo
Om in de klas aandacht te besteden aan het maken van een doordachte keuze, wordt er een boekje uitgegeven met vijftien kansrijke beroepen in het mbo. Dit boekje geeft een beeld van vijftien beroepen die misschien niet direct voor de hand liggen, maar die wel genoeg kansen bieden op de arbeidsmarkt. Voorbeelden van beroepen uit het boekje zijn een applicatieontwikkelaar, een carrosseriebouwer en een koopvaardijofficier. Voor het gebruik in de klas is een lesbrief ontwikkeld. Zo kunnen leerlingen op een interactieve manier kennismaken met beroepen.

Wedstrijd!
Bovendien kan met het gebruik van dit boekje in de klas iets worden gewonnen! Leerlingen worden gevraagd een korte fotoreportage rond een beroep te maken. Met de fotowedstrijd kunnen leerlingen een dagje uit naar het Museum voor Communicatie winnen. Ze gaan hier hun eigen tv-programma maken en komen misschien tot de ontdekking een goede scenarioschrijver of filmregisseur te zijn.
Ga naar je decaan en meld je aan voor een bedrijfsbezoek!

Scholen kunnen zich tot en met 30 november 2008 inschrijven via de website www.kominhetleerbedrijf.nl. Via deze website kunnen ook het boekje en lesmateriaal worden besteld.


*

*

*

*

*


* verschillende data 2008 en 2009
Wegwijs in de wereld van creatieve technologie in educatie

* 11, 18 en 25-11-2008
Managementcolleges Bedrijfsvoering in het Onderwijs

* 19-11-2008
Regiobijeenkomst