Provincie Noord-Brabant



|Datum         |
|19 november   |
|2008          |
|Nummer        |
|229           |
Komende 10 jaar nog 100.000 woningen erbij in Brabant Nog flinke bouwopgave door toename aantal huishoudens

In Noord-Brabant ligt er nog een flinke woningbouwopgave. Ondanks de geringe bevolkingsgroei zal de Brabantse woningvoorraad alleen al de eerstkomende tien jaar (2008-2018) nog met bijna 100.000 woningen moeten toenemen. Dit om de groei van het aantal huishoudens op te kunnen vangen en bestaande woningtekorten terug te dringen. Dit blijkt uit de jongste provinciale bevolkings- en woningbehoefteprognose, die Gedeputeerde Staten deze week hebben vastgesteld. De prognose laat ook zien dat de bevolkingsgroei de komende decennia afneemt en de Brabantse bevolking om en nabij 2030 in aantallen licht gaat dalen.

Volgens de nieuwste prognose-uitkomsten neemt het inwonertal van Brabant toe van 2.425.000 nu, tot een maximum van iets meer dan 2.500.000 mensen rond 2030. Dit betekent een groei met ongeveer 80.000 personen (3,3%), iets hoger vergeleken met de vorige prognose uit 2005. Een hogere sterfteleeftijd en hogere buitenlandse migratiesaldi vormen hiervoor de belangrijkste verklaringen. Ook de woningvoorraad bereikt een hoger maximum vergeleken met de vorige prognose. Hier speelt, onder invloed van de vergrijzing en de nog altijd voortgaande individualisering, vooral de sterke huishoudensgroei een rol. Zowel naar leeftijd (sterke vergrijzing, afnemende potentiële beroepsbevolking), naar etniciteit (groeiend aantal westerse en niet-westerse allochtonen) als naar huishouden (sterke groei van eenpersoonshuishoudens) zal de Brabantse bevolking de komende decennia sterke veranderingen ondergaan. Verwacht wordt dat er in Brabant rond 2035 bijna 1.170.000 woningen staan, 165.000 meer (16%) dan aan het begin van 2008.

Continuïteit in de woningbouw Volgens Paul Rüpp, gedeputeerde Ruimtelijke Ontwikkeling, is het van belang dat de versnelling in de woningbouw die de laatste jaren in Brabant in gang is gezet, wordt omgezet in continuïteit in de woningbouwproductie. "Al zullen de kredietcrisis en de verslechterende economische vooruitzichten ongetwijfeld een stevige wissel trekken op deze continuïteit", aldus Rüpp. Maar ook los van de huidige onrust op de internationale, financiële markten blijven in de dagelijkse bouw- en beleidspraktijk nog tal van inspanningen geboden. Bijvoorbeeld om te zorgen voor voldoende harde plancapaciteit, met name voor de kortere termijn. Plancapaciteiten die bovendien meer en meer vragen om goede regionale afstemming en afspraken. "Maar ook de aansluiting van vraag en aanbod, de betaalbaarheid van het wonen en de opgaven rond wonen met zorg en welzijn spelen in mijn ogen een belangrijke rol bij de voortgang van de woningbouw op de regionale woningmarkt", aldus Rüpp.

'Bouwen in de kern of wonen in de wei ?' De vraag op welke wijze de nog altijd forse woningbouwopgave in Brabant de komende jaren gerealiseerd kan worden is ook onderwerp van het symposium 'Bouwen in de kern of wonen in de wei?', dat de Provincie Noord-Brabant op vrijdag 21 november a.s. organiseert. Het gaat dan om vraagstukken rond het verstedelijkingsbeleid en ontwikkelingen op de regionale woningmarkt. Welke oplossingen hebben we die aansluiten bij de wensen van de woonconsument? En hoe zorgen we tegelijkertijd voor een goed functioneren van de woningmarkt?. Het symposium is bedoeld voor overheden, woningbouwcorporaties en het bouwend bedrijfsleven en andere partijen betrokken bij het bouwen en wonen in Brabant.



Provincie Noord-Brabant