Ingezonden persbericht


Published: 14:00 19.11.2008 GMT+1 /HUGIN /Source: OncoMethylome Sciences /BXS: ONCOB /ISIN: BE0003844611

LabCorp introduceert MGMT-methylatie test in Noord-Amerika

OncoMethylome's technologie voor het bepalen van de methylatiestatus van het MGMT-gen geeft oncologen een nieuw hulpmiddel om de juiste behandeling voor patiënten te kiezen

Luik (België) - 19 november, 2008, 14u00 MET - OncoMethylome Sciences (Euronext Brussels: ONCOB, Euronext Amsterdam: ONCOA) maakte vandaag bekend dat Laboratory Corporation of America(TM) Holdings (LabCorp(TM)) hun test voor het opsporen van MGMT- methylatie introduceert. LabCorp heeft onlangs een licentie genomen op OncoMethylome's gepatenteerde MSP en MGMT DNA methylatiemerkertechnologie voor deze test.

Dit is in totaal de derde DNA-methylatietest en de eerste test voor "gepersonaliseerde behandelingen" waarbij technologie van OncoMethylome Sciences wordt gebruikt, die commercieel voor klinisch gebruik beschikbaar wordt in Noord-Amerika. OncoMethylome Sciences ontvangt van LabCorp mijlpaalbetalingen en royalty's op de verkoop van de MGMT- methylatietest.

Methylatie van het MGMT-gen komt vaak voor bij vele vormen van kanker. Het kan de reactie op sommige kankerbehandelingen voorspellen. Het testen op MGMT- methylatie is voor oncologen in het bijzonder van belang omdat uit verscheidene studies blijkt dat patiënten met hersentumoren in een vergevorderd stadium, beter reageren op standaard chemotherapieën indien het MGMT-gen in hun tumor gemethyleerd is.

"Het feit dat onze MGMT- methylatietechnologie beschikbaar wordt in Noord-Amerika via LabCorp, één van de belangrijkste klinische laboratoria, is een belangrijke mijlpaal voor OncoMethylome's programma voor gepersonaliseerde behandelingen", aldus Herman Spolders, Chief Executive Officer van OncoMethylome. "Er wordt tevens aan gewerkt om deze belangrijke klinische test ook beschikbaar te maken op de Europese markten."

LabCorp, marktleider op het vlak van oncologische tests en het tweede grootste klinische referentielaboratorium in de VS, heeft zijn hoofkwartier in Burlington, North Carolina, USA.

Om dit persbericht te downloaden als PDF, klik hier: Persbericht

Over MGMT- methylatie
In een gezond individu, is het MGMT-gen een essentieel enzym dat DNA-schade herstelt. Tijdens de ontwikkeling van kanker wordt de werking van het MGMT-gen vaak stilgelegd door abnormale methylatie. Het verlies van MGMT- activiteit waardoor de cel aanvankelijk makkelijker een kankercel werd, maakt tumorcellen ook gevoeliger voor bestralingstherapie en bepaalde alkylerende geneesmiddelen. Gezien het MGMT-gen haar mogelijkheid tot het herstellen van DNA-schade verliest door methylatie, zijn tumorcellen gevoeliger voor de gewenste effecten van dergelijke therapieën. Een zeer belangrijke studie gepubliceerd in the New England Journal of Medicine in Maart 2005 beschreef de methylatiestatus van het MGMT-gen in tumorweefsels van patiënten met kwaadaardige hersentumoren (gliobastoma multiforme, GMB) die alleen behandeld waren met bestraling of met temozolomide (Schering Plough) en bestraling. De studie toonde aan dat patiënten met niet-gemethyleerd MGMT-gen (actief) niet beduidend beter werden door de toevoeging van temozolomide aan de standaard bestralingstherapie. Anderzijds bleef de toestand van patiënten met gemethyleerd (stilgelegd) MGMT-gen beduidend langer stabiel en overleefden ze langer door de combinatie van radiotherapie en temozolomide. In deze en andere studies, kon de methylatiestatus van het MGMT-gen de patiënten identificeren die het meest gebaat waren bij een therapie met temozolomide.

Over OncoMethylome Sciences
OncoMethylome Sciences (Euronext Brussel: ONCOB; Euronext Amsterdam: ONCOA) is een bedrijf actief in moleculaire diagnostiek, dat genmethylatietests ontwikkelt om artsen te helpen bij de doeltreffende opsporing en behandeling van kanker. Meer specifiek zijn de tests van het bedrijf ontworpen om artsen te helpen bij (i) de nauwkeurige opsporing van kanker in een vroege ontwikkelingsfase, (ii) het voorspellen van de respons van de patiënt op de behandeling met geneesmiddelen en (iii) het voorspellen van de kans dat de kanker terugkeert.

OncoMethylome bezit een brede productontwikkelingspijplijn bestaande uit tien producten en een stevig palmares op het vlak van partnerships. Het bedrijf werkt samen met grote internationale onderzoekscentra voor moleculaire oncologie, zoals de Johns Hopkins University, en heeft een aantal commerciële en samenwerkingspartnerships met Veridex LLC, een bedrijf van Johnson & Johnson, Schering-Plough Corp., GlaxoSmithKline Biologicals, Abbott, Merck KgaA, de afdeling BioScience van Millipore Corporation EXACT Sciences Corp en Qiagen. De producten van OncoMethylome zijn gebaseerd op de methylatietechnologie, een uitvinding van Johns Hopkins University (VS).

OncoMethylome werd opgericht in januari 2003 en heeft vestigingen in Luik en Leuven (België), in Durham (USA, NC) en in Amsterdam (Nederland).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Herman Spolders
Tel. +32 16 751 380
ir@oncomethylome.com
www.oncomethylome.com