Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie

zorgverzekeraars moeten samenwerken om optimale farmaceutische zorg te bieden."

"Apothekers en zorgverzekeraars moeten samenwerken om optimale farmaceutische zorg te bieden."

19 november 2008

J.A. (Jan) Smits (52) is door de leden van de KNMP gekozen tot nieuwe voorzitter van het hoofdbestuur van de wetenschappelijke beroepsvereniging voor apothekers. Hij volgt hiermee Marga van Weelden op die in 2004 werd gekozen voor een periode van 4 jaar.

Smits is sinds 1996 beherend apotheker in Tilburg. Daarvoor heeft hij gedurende 12 jaar voor diverse organisaties gewerkt. Daar hield hij zich vooral bezig met nationale en internationale marketing van nieuwe geneesmiddelen en business services. Smits: "Ik ken de voor en nadelen van het in een grote organisatie werken en die van het optreden als zelfstandig gevestigd apotheker. Met die combinatie van kennis en ervaring zet ik me graag in voor de KNMP." Smits was sinds 2007 al lid van het Hoofdbestuur van de KNMP.

Tijdens het voorzitterschap van Marga van Weelden is de Geneesmiddelenwet aangenomen en is de apotheker opgenomen in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). Daarmee heeft de politiek bewust gekozen voor de apotheker als zorgverlener. Smits is blij met die keuze en wil het zorgverlenerschap van de apotheker de komende jaren verder versterken. Smits: "Onze farmaceutische kennis is onze kracht. De farmaceutische zorg in Nederland behoort tot de beste van de wereld en de kennis van de apotheker maakt daar integraal onderdeel van uit." Om de medicatieveiligheid van patiënten te optimaliseren is volgens Smits betere samenwerking nodig tussen de verschillende disciplines in de eerste en tweedelijns gezondheidszorg.

De nieuwe KNMP voorzitter wil ook een betere samenwerking tussen apothekers en zorgverzekeraars. Smits: "Wanneer de stofwolken rond de huidige inkomensdiscussie zijn opgetrokken zal er ruimte ontstaan om samen te werken met de zorgverzekeraar met als gezamenlijk doel onze patiënten en hun cliënten een optimale farmaceutische zorg te bieden."

Smits roept Minister Klink op rust en ruimte in de farmacie te creëren om de transitie vorm te geven.

Vandaag (19 november) houden onder andere Minister Klink (VWS) en Martin Bontje (UVIT), vertrekkend voorzitter Marga van Weelden en Jan Smits een toespraak in Hotel Des Indes ter gelegenheid van de voorzitterswisseling bij de KNMP.


---

© 2008 KNMP
KNMP Vandaag Vakinhoud Bedrijfsvoering Producten Over de KNMP Dossiers Contact Help