Rechtbank Almelo


Verdachten vrijgesproken van betrokkenheid bij dood Diego

Almelo, 19 november 2008 - de rechtbank Almelo heeft twee verdachten â de moeder van het slachtoffer en haar toenmalige vriend â vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van Diego Hardeman (17 maanden oud). Vaststaat dat het jongetje door geweld binnenshuis om het leven is gekomen. De rechtbank acht echter geen wettig en overtuigend bewijs aanwezig om (één van) de verdachten als dader(s) aan te kunnen merken.

Procesverloop

De zaken van beide verdachten zijn inhoudelijk behandeld tijdens de openbare terechtzittingen van 30 oktober en 6 + 7 november jongstleden. Hierbij heeft de officier van justitie hen onder meer moord dan wel doodslag ten laste gelegd. Bovendien is aan de moeder ten laste gelegd dat zij het kind in hulpeloze toestand zou hebben achtergelaten. Zowel door de rechter-commissaris als tijdens de terechtzittingen zijn diverse deskundigen, getuigen en uiteraard de verdachten zelf gehoord.

Door de rechtbank vastgestelde feiten

Diego Hardeman is in de ochtend van 17 december 2007 thuis overleden ten gevolge van zwaar lichamelijk letsel in de buik- en schaamstreek. Het lichamelijke letsel was van dien aard dat het niet per ongeluk, maar uitsluitend door âmeermalen heftig botsend geweldâ kan zijn ontstaan. Diego is uiteindelijk overleden aan grote inwendige bloedingen.

Het tijdstip van overlijden moet hebben gelegen tussen 9:45 en 11:30 uur. Op basis van deskundigenoordelen komt de rechtbank tot de conclusie dat het letsel op 17 december tussen 3:45 uur en 9:30 uur moet zijn toegebracht.

Naast de dodelijke verwondingen had Diego nog ander letsel dat hem geruime tijd vóór zijn overlijden is toegebracht. De rechtbank concludeert dat Diego het slachtoffer was van structurele kinder­ mishandeling.

Bewijs

De moeder van Diego en haar vriend waren als enigen aanwezig in de woning ten tijde van het toebrengen van het dodelijke letsel. De rechtbank acht niet aannemelijk dat een ander dan (een van) deze twee verdachten het letsel heeft toegebracht. Op grond van de inconsistente, tegenstrijdige verklaringen van de verdachten en de beperkte bewijsmiddelen kan de rechtbank echter niet reconstrueren wat de toedracht is geweest en wie verantwoordelijk is voor de dood van Diego. Evenmin kan de rechtbank vaststellen wie van de twee verdachten Diego in de periode voorafgaand aan zijn dood heeft mishandeld en of de ander daarvan wist. De rechtbank kan niet uitsluiten dat slechts één van de twee verdachten Diego mishandelde zonder dat de ander dat wist en dat die ander sliep op het moment van het toebrengen van het fatale letsel.

Vrijspraak

Omdat de rechtbank de toedracht niet kan vaststellen, kan zij niet anders dan beide verdachten vrijspreken. De rechtbank weet dat dit bij de nabestaanden en in de samenleving tot verontwaardiging en onbegrip kan leiden. De vraag wie verantwoordelijk is voor de dood van Diego wordt immers niet beantwoord en de dader(s) niet bestraft. Dat is een onbevredigende uitkomst. De gewelddadige dood van een klein kind is een afschuwelijk feit dat vraagt om opheldering. Echter, het risico mag niet worden genomen dat een onschuldige wordt veroordeeld.

De beide uitspraken worden zo spoedig mogelijk gepubliceerd.

Bron: Rechtbank Almelo
Datum actualiteit: 19 november 2008 Naar boven