Gemeente Breda

Milieugevolgen gebiedsontwikkeling Claudius Prinsenlaan onder de loep

Het college van burgemeester en wethouders van Breda gaat onderzoeken welke verkeers- en milieumaatregelen nodig zijn als het gebied rondom de Claudius Prinsenlaan, inclusief het voormalige Jeka-terrein, verder wordt ontwikkeld.

Daarbij wordt ondermeer gekeken naar vereenvoudiging van het kruispunt Claudius Prinsenlaan / Heerbaan en een extra op- en afrit vanaf de zuidelijke rondweg naar het oude Jeka-terrein of naar de Heerbaan. Dat staat in de Startnotitie milieueffectrapportage (m.e.r.) Gebiedsontwikkeling Claudius Prinsenlaan die door het college is vastgesteld.

Wethouder Willems: "Met de startnotitie wordt de m.e.r.-procedure gestart. Het doel daarvan is om het milieubelang vroegtijdig in de planvorming te betrekken en daardoor een goede afweging te kunnen maken bij de besluitvorming."

In de milieueffectrapportage gaat het college in kaart brengen wat de verkeers- en milieueffecten zijn van de ontwikkelingen in het gebied tussen de singel en de zuidelijke rondweg en wat daarvoor de beste verkeersmaatregelen zijn.

In het onderzoek wordt ook gekeken naar de effecten van andere ontwikkelingen die tot 2020 op Breda afkomen. Ontwikkelingen in Brabantpark, Heusdenhout en IJpelaar, de Bavelse Berg en Achter de Lange Stallen worden bijvoorbeeld in het onderzoek betrokken, omdat deze invloed hebben op het verkeer op de Claudius Prinsenlaan. In alle varianten in de milieueffectrapportage wordt uitgegaan van een optimaal fietsnetwerk en Hoogwaardig Openbaar Vervoer. Ook wordt onderzocht hoe het gebruik van fiets en bus verder kan worden gestimuleerd.

De herontwikkeling van het oude JEKA- terrein alleen al leidt tot een aanzienlijke toename van het verkeer. Samen met andere ontwikkelingen in de omgeving en de verwachte autonome groei van het verkeer leidt dit tot verkeersproblemen op de Claudius Prinsenlaan en omliggende wegen, als er geen maatregelen worden genomen.

Het college heeft de startnotitie vastgesteld en stelt aan de gemeenteraad voor deze vrij te geven voor inspraak. De gemeenteraad beslist hierover op 18 december aanstaande. Tijdens de inspraakperiode houdt de gemeente een informatieavond over de startnotitie.

Breda, 19 november 2008