Gemeente Best

De ommetjes in Best

19-11-2008

Wat zijn ommetjes?
Korte wandelingen, dicht bij huis, over oude èn nieuwe onverharde paden, door agrarisch cultuurlandschap, dát zijn de ommetjes. Het idee voor het project ontstond bij de Brabantse Milieufederatie (BMF) door de zorg over de achteruitgang van het kleinschalige cultuurlandschap, en in het bijzonder het verdwijnen van zandpaden, in Brabant.

De BMF wil verdere achteruitgang voorkomen en tegelijkertijd het landschap versterken. Daarnaast kunnen de ommetjes mensen stimuleren om te gaan wandelen in het boerenlandschap dicht bij huis. Daarmee kan de waardering voor dat landschap alleen maar toenemen.

Locaties
In het project Ommetjes in de Meierij heeft de Brabantse Milieufederatie met het Coördinatiepunt Landschapsbeheer van het Brabants Landschap, de Dienst Landelijk Gebied en vijf gemeenten aan de realisering van vijftien ommetjes gewerkt. Vele vrijwilligers, grondeigenaren en organisaties hebben eraan meegewerkt.

In de gemeente Best zijn twee ommetjes gerealiseerd: Ommetje De Vleut en Ommetje Aarle. In totaal komen er vijftien ommetjes in de gemeenten Boxtel, Best, Sint-Oedenrode, Sint-Michielsgestel en Schijndel. Deze wandelroutes variëren van drie tot zes kilometer en lopen vanuit de bebouwde kom door het aangrenzende agrarische landschap.

Officiele opening Ommetjes Best
Afgelopen vrijdag, 14 november, zijn de ommetjes van Best op feestelijke wijze geopend. Wethouder Kerkhoff was helaas wegens ziekte afwezig waardoor de heer van Rijen (directeur van de Brabantse Milieufederatie), mevrouw Abrahams (IVN Best) en de heer Lips (ZLTO) de officiële openingshandeling voor hun rekening namen.

Het startpunt van het Ommetje De Vleut bevindt zich bij de fietsersbrug over de A2 bij de Oude Rijksweg. En bij buurthuis De Zessprong aan de Sint Franciscusweg vindt u het startpunt voor Ommetje Aarle. U kunt dus al gebruik maken van de ommetjes.

Opening Ommetjes Best
Onthulling Ommetje Best door mevrouw Abrahams (IVN Best) en de heer Lips (ZLTO).

---