Gemeente Best

Resultaten verkennend onderzoek

19-11-2008

Een onderzoek dat uitgevoerd is in opdracht van Stichting Het Groene Woud in Uitvoering en het Innovatieplatform Duurzame Meierij toont aan hoe zeldzaam het landschap van Het Groene Woud is. Het is een landschap vol reliëf en historie zoals dat elders in Nederland en in Europa niet meer voorkomt.

Heel opvallend zijn de vele oude wallen en grenzen in het gebied. De resultaten van het onderzoek werden vrijdag 7 november gepresenteerd tijdens een drukbezochte bijeenkomst bij de Schutskuil in Oirschot.

Het afgelopen half jaar is een verkennend onderzoek uitgevoerd naar grenzen, wallen en oude bossen in Het Groene Woud. Specifiek in de onderzochte gebieden De Geelders, Kampina/Balsvoort (Smalbroeken), De Mortelen en Heerenbeek/Velder. Onderzochte aspecten zijn: geomorfologie, cultuurhistorie en ecologie.

Het onderzoek is uitgevoerd door Karel Leenders (cultuurhistorie), Ecologisch Adviesbureau Bert Maes en Hanneke van den Ancker & Pim Jungerius van de Stichting Geomorfologie & Landschap.

Velder: oudste bosgebied
De oorsprong van Het Groene Woud ligt in de periode na de laatste ijstijd. Toen ontwikkelde zich een volledig boslandschap. In de brons- en ijzertijd en vervolgens in de Romeinse periode werd een eerste aanslag gedaan op de bossen door de bewoners. In de middeleeuwen (na 1300) verdwenen vervolgens vrijwel alle bossen.

Het hout en de producten uit de bossen waren van levensbelang voor de bewoners. Denk aan bouwhout, hakhout, strooisel, eikels voor varkens etc. Zeer waarschijnlijk heeft Velder deze periode `overleefd' waardoor dit gebied het oudste bosgebied van Het Groene Woud is.

De Geelders zijn vanaf ca. 1300 in gebruik geweest als `groene gemeynt'. Een open gebied met enkele bomen voor gemeenschappelijk gebruik door de bewoners van omliggende dorpen. In 1804 werd de gemeynt verdeeld en verkocht en begon de bebossing weer opnieuw. In 1900 bestaan De Geelders volledig uit bos. Door de verkoop ontstonden afscheidingen met eigen `grenzen' zoals bij de Gasthuiskamp.

Uniek `wallenlandschap'
Wallen, grenzen en oude boskernen hangen nadrukkelijk samen. In Het Groene Woud komen deze geconcentreerd voor in met name het kerngebied bestaande uit Kampina, Velder, De Mortelen en De Geelders. Deze concentratie is uniek. Bewijs hiervoor zijn naast cultuurhistorische aspecten ook de aanwezigheid van zeldzame soorten.

Zo zijn in Het Groene Woud door speurwerk in het kader van het onderzoek weer soorten gevonden waarvan gedacht werd dat ze uitgestorven waren, zoals de viltroos, de grootvruchtige meidoorn en de bosaalbes. Ook zijn er bosindicatoren in de kruidlaag aangetroffen die duiden op heel oude bosplekken. Het gaat dan om soorten zoals bosanemoon, salomonszegel, eenbes en adelaarsvaren.

In Het Groene Woud bepalen de wallen het reliëf in het gebied. Wallen zijn er in vele soorten. Bijvoorbeeld hakhoutwallen, wallen als perceelsscheiding, wallen om vee buiten te houden, eswallen en wallen als landweren (verdedigingswerken). Op Velder ligt een zeer oude wal, een landweer, die waarschijnlijk ontstaan is vanwege een conflict tussen de eigenaren van Velder en van Heerenbeek eeuwen terug.

Vervolg
Uit het verkennende onderzoek is duidelijk geworden dat de kern van Het Groene Woud een grote samenhang kent tussen bossen, beken, wallen, akkers, weiden en boerenerven. Deze samenhang is in een heel ver verleden ontstaan.

Dat deze samenhang nog zo zichtbaar en ongeschonden aanwezig is, is heel bijzonder. Dit roept vele vervolgvragen op. Zoals: hoe kunnen deze waarden behouden, beheerd en versterkt worden? Hoe kunnen bewoners hun lokale expertise toevoegen? Hoe kunnen de waarden toeristisch benut worden?

Daarom zal in de komende maanden een vervolgonderzoek opgestart worden. Voor meer informatie over het project en het opvragen van de folder over het verkennend onderzoek kunt u terecht bij het Streekhuis De Meierij in Liempde. Contactpersoon is mevr. B. Roestenburg, op maandag en donderdagochtend bereikbaar op telefoonnummer 0411-631 031 of via e-mail: broestenburg@brabant.nl.

---