GroenLinks

GroenLinks maakt zich zorgen over honden- en kattenbont

19 november 2008

De Tweede Kamerfractie van GroenLinks maakt zich zorgen over de uitvoering van een Europees importverbod van honden- en kattenbont. Uit onderzoek van Actie tegen Dierenleed en Dieren Helpen in Azië blijkt dat Nederland nog niets gedaan heeft om het Europese importverbod te kunnen handhaven, terwijl het verbod al op 1 januari ingaat. Kamerlid Ineke van Gent: Nederland moet voor 31 december de Europese Commissie melden hoe ze de handel gaat analyseren, welke sanctie er staat op het niet naleven van het verbod en hoe er gehandhaafd gaat worden. Dat er nog niets gebeurd lijkt te zijn zegt veel over de lakse houding van minister Verburg. Daarom heb ik Kamervragen gesteld.

Een ander probleem, dat naar voren komt uit Amerikaans onderzoek, is het feit dat honden- en kattenbont vaak als nep-bont verkocht wordt. Zo denkt de consument dat hij met een diervriendelijk product te maken heeft, terwijl er in werkelijkheid sprake is van consumentenbedrog.

Ineke van Gent

Vragen aan van het lid Van Gent aan de ministers van LNV en Binnenlandse Zaken over het bericht dat handelaren in honden- en kattenbont voorlopig vrij spel hebben.


1. Kent u het bericht Bonthandelaren hebben 'voorlopig' vrij spel om het gruwelijk verkregen katten- en hondenbont vals te labelen als nep-bont (Faux Fur)?*


2. Klopt het dat niemand zich bij de Nederlandse overheid zich bezig houdt met de verordening t.a.v. het importverbod van katten- en hondenbont en van producten die dergelijk bont bevatten? Zo ja, hoe is dit mogelijk?


3. Klopt het dat Nederland uiterlijk 31 december 2008 de Europese Commissie in kennis moet stellen welke analysemethoden zij gaat hanteren om katten- en hondenbont uit te sluiten en welke sancties volgen als dit bont wordt aangetroffen? Zo ja, wordt deze deadline gehaald?


4. Komt de handhaving van de verordening in gevaar door de mogelijke vertraging?


5. Hoe gaat de handhaving van de verordening in Nederland uitgevoerd worden?


6. Hoe gaat u er in Nederland op toezien, dat echt honden- en kattenbont, niet onder het label van nep-bont alsnog verkocht gaat worden?


7. Kent u het DNA-onderzoek uit Amerika, waar het honden- en kattenbont al enige jaren verboden is, waaruit blijkt dat nog steeds katten- en hondenbont het land binnenkomt door middel van valse labels?


8. Hebben de Nederlandse inspectiediensten voldoende expertise in huis om het importverbod op een deugdelijke wijze te handhaven? Zo nee, hoe gaat u er op toezien dat dergelijke expertise in huis gehaald wordt?


9. Herkent u zich in het beeld dat Nederland de verordening op een stoffige plank heeft laten liggen? 10. Kunt u de Kamer garanderen dat vanaf 1 januari 2009 het importverbod op een fatsoenlijke wijze gehandhaafd gaat worden?


* http://www.dierennieuws.nl/nw/art/200811/nw70555.htm