Partij van de Arbeid

PvdA-Voorlichting

Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800

Den Haag, 19 november 2008

Parlementariërs uit 65 landen maken het verschil om moedersterfte terug te dringen

Elke minuut sterft er ergens ter wereld een vrouw aan complicaties tijdens de zwangerschap of de bevalling. De moedersterfte is het hoogst in de ontwikkelingslanden. Daar zijn veel kinderen direct bij hun geboorte hun moeder kwijt omdat zij is overleden aan een nabloeding of een andere complicatie. Deze complicaties zijn met eenvoudige behandeling te voorkomen. We mogen moedersterfte niet accepteren. Alle vrouwen moeten veilig moeder kunnen worden! Dat begint bij goede seksuele voorlichting en toegang tot anticonceptie.

Daarom heeft PvdA-Kamerlid Chantal Gill'ard het initiatief genomen om in samenwerking met de Wereldgezondheids Organisatie een interparlementaire conferentie over Veilig Moederschap te organiseren. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Maximá zal daarbij aanwezig zijn. Deze conferentie, waar 80 parlementariërs en officials van VN organisaties uit 65 landen worden verwacht, wordt gehouden van 26 t/m 28 november in Den Haag. Gezamenlijk willen de deelnemers het verschil maken door vanuit een groter perspectief naar de problemen te kijken. Moedersterfte is niet alleen op te lossen. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen in het terugdringen van moedersterfte.

De Parlementariërs brengen werkbezoeken aan de Rabobank, Waternet, Slotervaart ziekenhuis, KNOV, Algemene Rekenkamer, DSM en de Gemeente Den Haag. Hiermee wordt het systeem dat bijdraagt aan Veilig Moederschap inzichtelijk gemaakt. Diverse Nederlandse ngo's zoals NSPOH, Amref, Rutgers Nisso groep, My Body, Wemos, Stop Aids Now, Woord en Daad, Cordaid, ICCO en Prisma, zullen hun visie op en inzet voor veilig moederschap wereldwijd laten zien. Verantwoordelijke ministers Koenders (PvdA) voor Ontwikkelingssamenwerking en Klink (CDA) van Volksgezondheid zullen eveneens een bijdrage leveren. Dit alles moet leiden tot een breder netwerk, strategische partnerschappen en een Roadmap voor Parlementariërs om effectief te werken aan Veilig Moederschap in de thuislanden.

In ontwikkelde landen heeft 1 op de 2800 vrouwen kans om te overlijden tijdens de zwangerschap, in ontwikkelingslanden is dat 1 op de 16! De meeste sterftegevallen vinden plaats in Sub-Saharah Afrika gevolgd door Azië, voornamelijk onder de armste vrouwen en in de rurale gebieden Moedersterfte is in de meeste gevallen te voorkomen. Landen zoals Botswana, China, Kaapverdië, Costa Rica, Cuba, Maleisië en Sri Lanka hebben aangetoond dat het mogelijk is moedersterfte terug te dringen. Eén van de knelpunten in het terugdringen van moedersterfte is dat er door ontvangende landen en donorlanden te weinig inspanningen worden verricht. Er is te weinig politieke wil en te weinig geld. Dat moet veranderen. Het terugdringen van moedersterfte moet bovenaan de politieke agenda!