Partij van de Arbeid

Den Haag, 19 november 2008

Vragen van de Leden Heerts en Depla (beiden PvdA) aan de ministers van Justitie en WWI

over het falend tuchtrecht van de taxateurs.


1. Kent u het bericht "Tuchtrecht makelaars is wassen neus"? (1)


2. Klopt het dat er te hoog getaxeerd wordt voor hypotheken (144 woningen van 629 executiewoningen) waarbij een beroep is gedaan op de Nationale Hypotheek Garantie? Hoe beoordeelt u deze gang van zaken?


3. Hoe is het mogelijk dat de makelaars/taxateurs een dergelijke hoge taxatiewaarde kunnen afgeven terwijl dat geen recht doet aan de werkelijke waarde van de huizen? Deelt u de mening dat dit voorkomen dient te worden? Zo ja, hoe gaat u dit aanpakken?


4. Deelt u de mening van de directeur van de Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) dat het tuchtrecht makelaars een wassen neus is omdat én de procedures lang duren én de sancties zeer laag zijn? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe kunt u bereiken dat de procedures worden verkort en er recht wordt gedaan aan de


5. Deelt u voorts de mening dat een centrale registratie van taxaties en een kwaliteitstoets taxatiefraude en grove fouten met taxaties zullen voorkomen? Zo ja, wat gaat u doen en op welke termijn om te komen tot zo'n registratie en een kwaliteitstoets? Zo nee, waarom niet?


6. Wat is uw mening over het voorstel van de WEW om een garantiefonds op te zetten dat uitkeert bij aantoonbare schade door foute taxatierapporten en dat alleen banken opdracht zouden mogen geven voor een taxatierapport?

(1) Telegraaf 19 november 2008 pagina 7

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl

{1} Telegraaf 19 november 2008 pagina 7