VVD


19-11-2008

VVD schetst contouren krachtige, kleine staat

De VVD wil niet alleen in woorden maar ook in daden toe naar een krachtige en kleine staat. Kernvoorwaarden hiervoor zijn: vertrouwen tussen de staat en bedrijven en burgers en het durven maken van principiële keuzes.

De VVD is van mening dat er op een fundamenteel andere manier gekeken moet worden naar de taken die de staat moet en kan uitvoeren. Het gaat hier om principiële keuzes. "Een voorbeeld van een keuze die wij willen maken, is het afschaffen van alle adviesraden. Een evaluatie van deze adviesraden heeft uitgewezen dat er in Nederland teveel adviezen worden gegeven en dat deze wisselend van kwaliteit zijn", aldus VVD-woordvoerster Brigitte van der Burg.

Liberalen geloven in een krachtige, compacte staat die zich enkel bezighoudt met zaken die mensen zelf niet kunnen regelen - zoals bijvoorbeeld veiligheid en een goede infrastructuur.

Dit kabinet heeft hetzelfde doel: de overheid verkleinen en het aantal regels verminderen. Tot op heden komt er van deze doelstelling echter bijzonder weinig terecht.

Van der Burg: "Dit kabinet bemoeit zich met van alles en nog wat en schrijft u en mij voor hoe te leven. Voorbeelden te over: denk alleen maar aan het algehele rookverbod in de horeca, de verplichte maatschappelijke stage en het elektronisch kinddossier voor alle kinderen. Dat betekent toch juist méér taken en regels en dus ook méér ambtenaren om dit allemaal uit te voeren?" aldus Van der Burg.

Daarnaast is de VVD van mening dat vertrouwen het uitgangspunt moet zijn. Vertrouwen tussen de staat enerzijds en burgers en het bedrijfsleven anderzijds. De VVD gelooft dat een samenleving het best tot haar recht komt als mensen zich kunnen ontwikkelen, zonder dat zij daarbij gehinderd worden door overbodige regelgeving gecreëerd door een betuttelende overheid.

19 november 2008

Brigitte van der Burg: brigitte.vdburg@tweedekamer.nl