Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 11 november  |
|2008                                              |

1. Leerstoel water- en natuurbeschermingsrecht Gedeputeerde Staten kennen een subsidie van in totaal E100.000 toe voor de leerstoel natuurbeschermings- en waterrecht aan de Universiteit van Tilburg. Het gaat om een bijdrage voor vijf jaar, met ingang van 2009. Ook de Noordbrabantse Waterschapsbond, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Brabants Landschap betalen mee aan de leerstoel.

2. Natuurbeschermingswet Bij situaties met een zogenoemde piekbelasting zullen GS vergunningen op basis van de Natuurbeschermingswet 1998 niet of hooguit tijdelijk verlenen. Van zo'n piekbelasting is sprake bij een ammoniakdepositie door een individueel bedrijf van 50 procent of meer van de meest kritische depositiewaarde op de rand van een Natura2000-gebied. GS hanteren deze lijn totdat de stikstofproblematiek in de Natura2000-beheerplannen verder is uitgewerkt.

3. Stedelijke Vernieuwing GS hebben de evaluatie van de beleidsregel ISV2 vastgesteld. De beleidsregel en de daarin gehanteerde normfinanciering blijkt goed te werken om projecten te subsidiëren. Er worden voorstellen gedaan om het resterende ISV budget te kunnen verlenen aan projecten. GS hebben besloten om E1,1 miljoen ISV budget beschikbaar te stellen voor geluidshinder saneringsprojecten in de gemeentenVught, Gilze-Rijen, Haaren en Etten-Leur. Ook hebben GS besloten om de beleidsregel stedelijke vernieuwing 2007 te wijzigen, o.a. om extra subsidieverlening aan majeure projecten mogelijk te maken.

4. Groene stroom? Al jaren is Essent de grootste producent van groene stroom, circa 50% wekt het bedrijf zelf op. Essent heeft in 2006 reeds een schikking getroffen met de Belastingdienst over energie die niet duurzaam opgewekt zou zijn. Dit antwoorden Gedeputeerde Staten naar aanleiding van statenvragen van mevrouw W. Arts (SP).

5. Energie besparen Bedrijven en burgers moeten zoveel mogelijk energiebesparende maatregelen kunnen toepassen. De provinciale 'Brabant Bespaart' heeft de afgelopen jaren 2205 aanvragen gehad en ook in 2008 stromen ze binnen. Het totale bespaarplan levert eind 2009 178 TeraJoule aan besparing op, oftewel het gasgebruik van meer dan 2500 huishoudens. Dit antwoordden Gedeputeerde Staten op vragen van de heren G. Mulders en E. van den Oord (CDA).

6. Beleidsregel subsidies professionele podiumkunsten De categorieen 'makerssubsidie' en 'programmeringssubsidie' worden toegevoegd aan de subsidie professionele podiumkunsten en film. De subsidie draagt bij aan het behoud en de ontwikkeling van professionele podiumkunsten in Brabant. GS hebben deze wijziging in de beleidsregel vastgesteld.

7. Cultuurconvenant met het Rijk De provincie zal het cultuurconvenant met het Rijk pas ondertekenen, nadat de verdeling van de gelden tussen Randstad en regio evenwichtiger is als er ook in de regio geld beschikbaar komt voor talentontwikkeling. Dit antwoordden GS op vragen van mevrouw M. Kamphorst van de SP statenfractie.

8. Wijzigingen Waterplan De tekst van het Voorontwerp Provinciaal Waterplan is gewijzigd. De wijzigingen gaan over het beregeningsbeleid, toepassing van de grondwaterheffing en de financiering. GS stellen de tekst vast en sturen deze naar de statencomissie Ruimte en Milieu.

9. Extra geld voor Openbaar Vervoer De provincie Noord-Brabant ontvangt van het rijk extra geld voor openbaar vervoer. In totaal gaat het om bijna 100 miljoen euro waarvan de helft door de provincie en het Samenwerkinsgverband Regio Eindhoven wordt betaald. Hiermee worden knelpunten in de infrastructuur aangepakt (extra busbanen etc) en kan de doorstroming van de bussen bevorderd worden (betere afstemming van verkeerslichten). Gedeputeerde Cora Steffens-van Nieuwenhuizen zal namens de provincie de overeenkomst met het rijk ondertekenen.

10. Ruimtelijke plannen Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Lith voor het oprichten van een rundveestal annex loods en groentekas aan de Wildseweg 2 en voor het realiseren van twee zorgeenheden en een aantal gemeenschappelijke ruimten ten behoeve van een zorgboerderij aan de Lutterweg 13; de gemeente Halderberge voor de splitsing van een woonboerderij aan de Pagnevaartweg 161 te Oudenbosch; de gemeente Veghel voor het oprichten van zorgwoningen aan de Koolenkampweg 1; de gemeente Gemert-Bakel voor de bouw van drie woningen aan de Schoorswinkel ong. te Gemert; de gemeente Halderberge voor de uitbreiding van sportpark Albano; de gemeente Alphen-Chaam voor het uitbreiden van camping de Meysberg; de gemeente Helmond voor een jeugdwijkvoorziening op de hoek Wilgenhoutstraat/Heeklaan; de gemeente Schijndel voor de realisatie van verblijfsrecreatieve voorzieningen aan de Vliegveldweg 5; de gemeente Breda voor de nieuwbouw van acht woningen aan de Schijfstraat 20 te Teteringen; de gemeente Drimmelen voor het oprichten van een scoutinggebouw aan de Groenendijk te Lage Zwaluwe; de gemeente Heeze-Leende voor de nieuwbouw van een brandweerkazerne en gemeentewerf aan de Oude Stationsstraat te Heeze.

Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 16 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Eersel voor een aanlegvergunning ten behoeve van de herinrichting van de Kleine Beerze Zuid te Vessem.

Gedeputeerde Staten hebben een verklaring van geen bezwaar verleend voor een ruimte voor ruimte woning tussen Gors 64-68 te Hoeven, gemeente Halderberge, hebben de gevraagde verklaring van geen bezwaar verleend voor realisatie van een ondergrondse aardgastransportleiding over het grondgebied van de gemeente Mill en St. Hubert en hebben de gevraagde verklaring van geen bezwaar verleend voor de realisatie van een ondergrondse aardgastransportleiding over het grondgebied van de gemeente Sint Anthonis.

---- --