D66

Scheiden moet eigen verantwoordelijkheid blijven

19 november 2008

Het is de hoogste tijd om de wet- en regelgeving betreffende huwelijk en echtscheiding aan te passen aan de huidige realiteit. De senaatsfractie van D66 juicht vernieuwing van het huwelijks- en echtscheidingsrecht dan ook toe. Het wetsvoorstel dat de ministers Hirsch Balin van Justitie en Rouvoet van Jeugd en Gezin deze week in de Eerste Kamer verdedigden is echter alles behalve een voorstel gericht op modernisering. Scheiden kan alleen onder toezicht van de rechter en ex-partners zijn verplicht een ouderschapsplan te maken.

Administratieve scheiding

Deze overheidsbemoeienis bij echtscheiding is in de ogen van de Eerste Kamerfractie van D66 onwenselijk. De fractie van D66 is van mening dat het in beginsel aan de huwelijkspartners zelf is te besluiten hoe zij hun relatie beëindigen. D66-senator Hans Engels meent dat de administratieve scheiding een goede ontwikkeling is, zeker voor echtparen zonder minderjarige kinderen. Het beëindigen van een huwelijk zonder tussenkomst van de rechter is goedkoop, gaat sneller en vermindert de druk op de rechtelijke macht.

Ouderschapsplan

Verder verplicht het wetsvoorstel ouders tot het opstellen van een zogenaamd ouderschapsplan, een plan over de verzorging en opvoeding van de kinderen na de scheiding. Dit plan zou conflicten na de scheiding moeten voorkomen. Engels vraagt zich af of de afspraken tussen ouders wel bij wet verplicht moeten worden. Het is goed denkbaar dat dit in een gespannen situatie juist tot strijd leidt. Voorts zal hij de ministers vragen hoe zij de rechterlijke toetsing van dit ouderschapsplan zien.

Lees hier de volledige bijdrage.