Gemeente Medemblik

Welkom ruim 60 nieuwe bewoners

`U bent er niet voor ons, wij zijn er voor u. Dat is de lijn van vanavond', aldus burgemeester Van Eijk op de eerste welkomstbijeenkomst voor nieuwe bewoners van gemeente Medemblik. Een avond voor bewoners om kennis te maken met elkaar, met het college en met `de gemeente'. 60 bewoners waren gekomen en veel waren enthousiast. De burgemeester vond het `Top'. Volgend jaar weer.

Afspraken gemaakt
Het college van burgemeester en wethouders stelde zichzelf kort voor, waarna er verschillende vragen werden gesteld en discussies ontstonden. Vaak over inrichting van de openbare ruimte. Er werden afspraken gemaakt: tussen bewoners onderling en van bewoners met collegeleden.

Hoe kunnen wij helpen?
`Hoe kunnen wij u helpen?' Dat was de vraag die Eelco Corveleijn van de afdeling Communicatie van de gemeente beantwoordde. Bij vragen kunt u verschillende dingen doen: pak de gemeentegids, bezoek de website, ga naar de balies (burgerzaken, WMO, vergunningen), bel het Service- & Meldpunt of bel 0900-8844, bij overlast.

De gemeentegids bleek na afloop al handig. Een inwoonster uit Abbekerk was op zoek naar iemand die iets kan vertellen over het wapen op hun `Koggenhuis.' Met wethouder Posma vond ze het adres van de Stichting Historisch Abbekerk.

Medemblik bijna verhuisd
`Medemblik was bijna verlegd'. Daarmee illustreerde Jan de Bruin van het Westfries Archief zijn betoog over de geschiedenis van West-Friesland. Vijf meter veen ging vooraf aan bewoning. En bij de ontginning van dat landschap zijn diverse dorspkernen verplaatst. Hij nam Midwoud als sprekend voorbeeld. Daarvan lag de dorpskern vroeger een stuk noordelijker. Medemblik had toestemming te verplaatsen, maar het bleek niet nodig. Met een `zoek uw eigen dorp of huis eens op in het Westfries Archief' sloot De Bruin zijn presentatie af. Wanneer u zelf het Westfries Archief wil bezoeken, vindt u de adresgegevens op www.westfriesarchief.nl.