NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

NVB in brandbrief aan Kabinet

Snel maatregelen nodig om bouwproductie overeind te houden Voorburg, 18 november 2008 - In een brandbrief aan het Kabinet dringt NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers aan op snelle maatregelen om de woningbouwproductie overeind te houden. De situatie verslechtert momenteel zo snel, dat als adequate maatregelen uitblijven de komende jaren rekening moet worden gehouden met een halvering van de woningbouwproductie. Dit betekent niet alleen een verlies van 7 miljard euro aan bouwproductie, maar vooral ook een flink banenverlies in de bouw en aanverwante sectoren. Daarnaast zal de consument als de kredietcrisis over enkele jaren weer eenmaal voorbij is, door onvoldoende aanbod geconfronteerd worden met fors hogere huizenprijzen.

De brancheorganisatie van 220 projectontwikkelende bouwbedrijven constateert dat sinds het echte uitbreken van de kredietcrisis in Nederland in oktober jl. de verkoop van nieuwe huizen in ons land met maar liefst zeventig procent is teruggelopen. Op veel plekken in Nederland is de verkoop van nieuwe woningen zelfs volledig stilgevallen. Pas na de tweede helft van volgend jaar zal de bouw, en in het verlengde daarvan de Nederlandse economie, daar de effecten van zien. De huidige kopersstaking zal, als er geen maatregelen worden genomen, leiden tot een halvering van de huidige woningproductie naar 40.000 nieuwe huur- en koopwoningen in 2011.

Deze prognose is pessimistischer dan de recente cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB). Dit komt omdat het EIB de voorspellingen baseert op de afgegeven bouwvergunningen. Echter, in deze roerige tijden leiden heel veel al verleende vergunningen niet tot werkelijke woningbouwproductie. Simpelweg omdat plannen door een gebrek aan kopers niet doorgaan. NVB gebruikt daarom voor de prognoses de daadwerkelijk verkochte woningen als uitgangspunt. Kortom, het is het verschil tussen theorie en praktijk.

Maar het bewijst volgens de brancheorganisatie dat het Kabinet iets moet doen. Vooral omdat de huidige problematiek in principe van tijdelijke aard is en is toe te schrijven aan een gebrek aan zekerheid bij de burger. Onderzoek heeft laten zien dat ongeveer 1,6 miljoen huishoudens plannen hebben om te verhuizen. De huidige onzekerheid heeft hen dus doen besluiten deze plannen voorlopig uit te stellen.

Door nu maatregelen te nemen om dat vertrouwen op korte termijn te herstellen, kan de woningverkoop weer op gang worden gebracht en daarmee de bouwproductie op aanvaardbaar peil worden gehouden. Samen met andere betrokken partijen bepleit NVB, naast het verhogen van de Nationale Hypotheekgarantie, een viertal acties:


1. het halveren of afschaffen van de overdrachtsbelasting;
2. het verlagen van de btw op nieuwbouwwoningen of, indien dit niet mogelijk is, een btw-verlaging op milieu-investeringen in nieuwe woningen en bij verbouwingen;

3. het wegnemen van fiscale barrières bij de verkoop van tijdelijk verhuurde woningen;

4. fiscaal voordeel voor twee huizen verlengen, indien de eerste woning binnen 2 jaar niet verkocht is.

NVB benadrukt dat deze maatregelen tijdelijk dienen te zijn om twijfelaars over de streep te trekken en juist nu een andere woning te kopen.


---