Senternovem


Nieuws

19-11-2008 | Toolkit Bestaande Bouw verschijnt

Eind november verschijnt de Toolkit Bestaande Bouw; een handleiding én naslagwerk met praktische, integrale oplossingen voor energiebesparing en inzet van duurzame energie in de bestaande bouw. De Toolkit bevat 90 kansrijke renovatieconcepten voor 1,1 miljoen verouderde woningen, gebundeld naar vijf verschillende woningtypen. Woningbouwcorporaties kunnen met de Toolkit vanuit hun eigen visie een weloverwogen mix van renovatiemaatregelen uitwerken, rekening houdend met uiteenlopende prioriteiten, ambitieniveaus, exploitatieperiodes en ingrijpmomenten. Voor al deze varianten geeft de Toolkit strategieën en uitwerkingen, met inzicht in alle kosten en baten.

Praktisch en integraal
Het grote potentieel aan energiebesparing en inzet van duurzame energie is te vinden in de bestaande woningvoorraad. Waar de Toolkit Duurzame Woningbouw zich concentreert op nieuwbouw, gaat de nieuwe uitgave Toolkit Bestaande Woningbouw dieper in op energiebesparing in de bestaande bouw.
De Toolkit Bestaande Bouw biedt praktische, integrale oplossingen voor energiebesparing en inzet van duurzame energie. Kwaliteitsaspecten als gezondheid, comfort, veiligheid, toegankelijkheid en betaalbaarheid komen in elk uitgewerkt concept aan de orde.

Handleiding en naslagwerk
Visie, beleid en uitvoering zijn in de Toolkit gekoppeld. Dat maakt het boek bruikbaar bij het uitwerken van strategisch voorraadbeleid van corporaties. Daarnaast geeft het inzicht in budgetbepaling en helpt het bij het invullen van de juiste toepassingen van technieken. Het boek is een handleiding en naslagwerk voor woningcorporaties, adviesbureaus, architecten, projectontwikkelaars, bouwers en gemeenten.
De publicatie bestaat uit zes delen; één algemeen deel en vijf delen gebundeld naar de door SenterNovem ontwikkelde Referentiewoningen Bestaande Bouw: rijwoningen met bouwjaar voor 1946, rijwoningen met bouwjaar 1946-1965, rijwoningen met bouwjaar 1965-1975, portiekwoningen met bouwjaar voor 1966, galerijwoningen met bouwjaar 1966-1988. De zes delen zijn gebundeld in drie boeken. Deze delen zijn niet afzonderlijk van elkaar verkrijgbaar.
De Toolkit Bestaande Bouw is een initiatief van BAM Woningbouw in samenwerking met Projectgroep DEPW en SenterNovem. De uitgave is ontwikkeld in nauwe samenwerking met vier grote woningcorporaties, Cauberg-Huygen, DHV en Bouwhulp. De Toolkit wordt uitgegeven door Aeneas, uitgeverij van vakinformatie bv. Het boekt verschijnt naar verwachting eind november 2008.