Woonbond


19-11-2008

Waterweg Wonen wint Glazen Huis

Waterweg Wonen in Vlaardingen is de winnaar van editie 2008 van Het Glazen Huis, de jaarverslagprijs voor transparante woningcorporaties.

De jury van Het Glazen Huis is onder de indruk van het vakmanschap waarmee Waterweg Wonen haar maatschappelijke verantwoording en maatschappelijk ondernemen in de volle breedte oppakt. Waterweg Wonen zet met haar maatschappelijk rendementmodel een nieuwe standaard neer, die in de komende jaren inhoudelijk verder ingevuld kan worden. Corporatie Woonpunt uit Elsloo geeft het beste inzicht in haar maatschappelijke resultaten en mag zich daarom winnaar van de themaprijs 2008 noemen.

De conclusie van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV), initiatiefnemer van Het Glazen Huis, is dat corporaties in het jaarverslag bewuster omgaan met hun verantwoording aan de samenleving. Daarnaast is de kwaliteit van de verslaggeving over de prestaties verbeterd, al is er op dit punt ook nog genoeg te leren, aldus de SEV. Uit de jaarlijkse deelname van circa 150 corporaties kan worden opgemaakt dat ze overtuigd zijn van het belang van een goede verantwoording naar de buitenwereld. Maar daarmee is niet gezegd dat ze zicht hebben op hun maatschappelijke resultaten en dat inzicht ook bieden aan de samenleving. Ook zijn op lang niet alle criteria dikke voldoendes te noteren. De grootste slag is nog te maken op het hoofdcriterium maatschappelijke resultaten. Het gaat daarbij om het zichtbaar maken van maatschappelijk rendement.