Gemeente Edam-Volendam

Samenwerking in project Scoren voor Gezondheid! in Edam-Volendam

Op 17 november jl. vond in het KRAS Stadion van FC Volendam de start plaats van het landelijke project Scoren voor Gezondheid! in de gemeente Edam-Volendam. Het project is een initiatief van de KNVB en NIGZ dat probeert kinderen van groep 6 en 7 te stimuleren dat sport en bewegen gezond en plezierig is. Om dit te realiseren worden de sportomgevingen van Betaalde Voetbalclubs uit de Eredivisie gebruikt. Ook FC Volendam heeft haar deuren voor dit project geopend.

In het project Scoren voor Gezondheid! wordt in de gemeente Edam-Volendam samengewerkt door het Sportbuurtwerk Edam-Volendam (SBW), Gemeente Edam-Volendam en de GGD Zaanstreek-Waterland.

De opvallende en centrale rol van Sportbuurtwerk heeft er voor gezorgd dat het project aansluit bij al lopende sport en beweegprojecten die aan de basisscholen worden aangeboden om de basisscholen meer structuur te geven (specifiek: het Basissport Project Edam-Volendam).

Het Project Scoren voor Gezondheid

Het project bestaat uit meerdere fases. Eerst wordt er gestart met een clinic waarin voetbal, een fit- en gezondheidstest en kennisquiz gehouden wordt voor de deelnemer (zo'n 500) in het KRAS Stadion van FC Volendam. De deelnemers ondertekenen een contract met een aantal spelers van FC Volendam en beloven minimaal 20 weken te werken aan een gezonde leefstijl.

Als tweede kan er op de scholen in dezelfde periode vijf thema's of activiteiten worden gekozen en behandeld. Deze thema's en activiteiten zijn variërend maar hebben een gemeenschappelijk doel: kinderen leren over het nut van voldoende bewegen en gezonde voeding.

Deze thema's en activiteiten worden uitgevoerd door stagiaires, leerkrachten en medewerkers van diverse organisaties. De GGD zorgt voor een ontbijtles, gezamenlijk ontbijt en een en supermarktrondleiding.

De leerkrachten krijgen ook de mogelijkheid om lesstof te behandelen in de lessen van de kinderen. Het project wordt afgesloten met een eind clinic waarin opnieuw de kinderen getoetst kunnen worden over hun voortgang op het gebied van gezondheid en beweging.

Het merendeel van de organisatie van dit project valt onder SBW. Hieraan kan gedacht worden aan de planning van de thema's en activiteiten met de basisscholen, de stage begeleiding en ondersteuning van de vele sport stagiaires, de organisatie van alle speciale activiteiten en een deel van de financiën.

Het SBW en de GGD kijken op welke wijze sportactiviteiten en voeding structureel kunnen worden aangeboden aan de scholen in de gemeente Edam-Volendam. Door dit project is er een samenwerking ontstaan tussen SBW en de GGD. Deze samenwerking is nieuw en beide partijen willen graag langdurig met elkaar samenwerken om elkaar te versterken op het gebied van sport en bewegen en gezonde voeding.