Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Feestelijke opening van buurtwinkel t Praethuys

Voorzitter Gerard Schuiling heeft vrijdagavond 14 november samen met Wiebe Stöbel, bewoner en vrijwilliger, de nieuwe buurtwinkel aan de Paradijslaan 105b in Nieuw Crooswijk geopend. Tegelijkertijd werd de nieuwe naam t Praethuys onthuld.

De buurtwinkel werd in 2004 op initiatief van de deelgemeente geopend bij de start van de herstructurering van Nieuw Crooswijk. Door de sloop van het vorige pand moest een nieuwe ruimte gevonden worden. Hiervoor werd de voormalige winkelruimte aan Paradijslaan 105b gevonden. Het pand wordt gratis beschikbaar gesteld door Woonstad. t Praethuys is een laagdrempelige voorziening, waar bewoners terecht kunnen voor een praatje, vragen over de herstructurering en ideeën voor hun wijk. Veel bewoners vonden de afgelopen jaren de weg naar de buurtwinkel. Het is ook de ruimte waar de leefbaarheidsgroepen en de buurtgroep Nieuw Crooswijk vergaderen en waar plannen worden gemaakt om de wijk tijdens de herstructurering schoon, heel en veilig te houden.

Voorzitter Gerard Schuiling hoopt dat nog meer bewoners van Nieuw Crooswijk de buurtwinkel aan de Paradijslaan 105b weten te vinden (Foto: Karin Oppelland)

Ik heb de ruimte gezien bij de start en als ik nu kijk, moet ik zeggen dat er ontzettend hard is gewerkt. Nieuwe verwarming, veel schilderwerk, reparatie van de plafonds en de elektra om maar een paar zaken te noemen. Er hebben heel wat mensen aan meegewerkt, maar ik wil er een noemen en dat is Wiebe Stöbel. Hij was bijna dagelijks in de buurtwinkel te vinden en heeft met zijn gouden handen ontzettend veel werk verzet, aldus Gerard Schuiling. Hij wenste ook de winkeliers van DOCK, Mounaim Abdelkhalki, Wendy Prince, Rommy de Leeuw en Delano Felter veel succes toe in deze nieuwe huisvesting.

Drie bewoners kregen van Mounaim Abdelkhalki een tegel voor hun inzet tijdens de verbouwing. Naast Wiebe Stöbel hebben ook Mario Gajdos en Jacqueline Middelkoop heel wat werk verzet om buurtwinkel t Praethuys de nieuwe uitstraling te geven. Emilio Middelkoop kreeg een presentje, omdat hij de winnaar was van de wedstrijd die de naam t Praethuys opleverde. Nu is de buurtwinkel nog duidelijker zichtbaar voor de bewoners van Nieuw Crooswijk en ik hoop dat er van deze voorziening nog meer gebruik gemaakt wordt dan voorheen, besloot Gerard Schuiling.