Gemeente Breda

College spreekt zich uit over Klokkenberg

De bebouwing van landgoed De Klokkenberg mag een volume hebben van maximaal 237.800 m3. Dat is ruim 85.000 m3 meer dan het bestaande volume en 160.000 m3 minder dan toegestaan volgens het huidige bestemmingsplan.

Dat is één van de gemeentelijke randvoorwaarden voor herbestemming van Landgoed De Klokkenberg die het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Breda voorlopig heeft vastgesteld. Verder is het college van mening dat Vitalis de kosten moet opbrengen van verhuizing van De Berkenhofschool naar een andere locatie.

De Bredase hoofddoelstellingen van behoud van het monument Klokkenberg en de verdere ontwikkeling van natuur en landschap in het Markdal leiden tot een pakket aan randvoorwaarden die de gemeente meegeeft aan de herontwikkeling van het complex.

De Ecologische Hoofdstructuur moet worden behouden en ontwikkeld. Het college verplicht de ontwikkelaar om ter bescherming van de bestaande natuur een natuurwaardenonderzoek te doen. Minister Plasterk wil het landgoed de Klokkenberg aanwijzen als rijksmonument. Daarom moet de ontwikkelaar voldoen aan de doelstellingen van monumentenzorg. Verder moet de herontwikkeling van het Landgoed bijdragen aan sterkere recreatieve verbindingen tussen Mastbos en Markdal en moeten delen van het Landgoed opengesteld worden voor het publiek.

De gemeentelijke randvoorwaarden zijn het resultaat van het haalbaarheidsonderzoek herbestemming Landgoed de Klokkenberg. Bewonersorganisaties, belangengroeperingen en instanties, de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten en de provincie Noord- Brabant zijn hierbij betrokken.

Herbestemming van Landgoed de Klokkenberg is aan de orde omdat het complex De Klokkenberg zijn functie als medisch centrum verloor met het vertrek van medisch centrum De Klokkenberg naar het Amphia. Vitalis heeft het complex gekocht en wil op het Landgoed woningen met zorg voor ouderen vestigen. Deze nieuwe functie past niet in het huidige bestemmingsplan.

Het voorlopige collegestandpunt wordt met alle partijen besproken. Daarna legt het college de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek herbestemming Klokkenberg op 27 november ter bespreking voor aan de commissie bouwen en wonen. Daarna neemt het college een definitief besluit.

Breda, 19 november 2008

Te downloaden:

* Klokkenberg randvoorwaarden.pdf

* Klokkenberg Ontwikkelingsvisie Vitalis.pdf
* Klokkenberg Achtergronddocument beleid.pdf