Gemeente Breda

Breda wil met structuurvisie bedrijventerreinen tot 2020 ruimte voor groei bedrijfsleven en banengroei veilig stellen

Klik hier voor vergroting.

Dreigend ruimtegebrek voor nieuwe bedrijven

Conform de groeidoelstellingen van Breda, naar 185.000 inwoners en 110.000 banen in 2020 heeft de gemeente Breda geïnventariseerd hoeveel ruimte er nodig is om bedrijven goed te kunnen huisvesten. Concreet gaat het om 200 hectare netto bedrijventerreinen. Inmiddels is daar nog slechts 1,5 hectare van over.

Ruim een kwart van de benodigde 200 hectare, 54 hectare, kan gevonden worden op bestaande bedrijventerreinen, veelal door voor die totale terreinen herstructureringsplannen te maken en die samen met Rijk, Provincie en bedrijfsleven uit te voeren. Circa 130 hectare van de vraag moet gevonden worden door nieuwe bedrijventerreinen te ontwikkelen.

De gemeente heeft voor 116 hectare daarvan plannen in ontwikkeling. De door het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad voorgelegde structuurvisie geeft duidelijk aan dat er onvoldoende ruimte is om aan de vraag te kunnen voldoen. Het mogelijke tekort wordt voor een groot deel veroorzaakt doordat circa 140 hectare verouderde bedrijventerreinen andere functies krijgen, zoals dat bijvoorbeeld in Via Breda gebeurt. Breda gaat daarom op zoek naar extra bedrijventerreinen.

Breda voldoet aan nieuwe eisen

Met de actuele Structuurvisie Bedrijventerreinen 2020 voldoet de gemeente Breda aan de nieuwe Wet op de Ruimtelijke Ordening; aan de duurzaamheidsopgave (zuinig ruimtegebruik) die de Provincie Noord-Brabant heeft opgelegd; en aan de aanbevelingen van de Taskforce Bedrijventerreinen, beter bekend als de commissie Noordanus, die recent advies uitbracht aan minister Cramer van VROM. Breda heeft een structuurvisie, die voldoet aan de nieuwe WRO-eisen en dus is voorzien van een concreet plan van aanpak en op zeer korte termijn ook digitaal beschikbaar is. In de cijfers die de gemeente Breda hanteert is de 30% norm van de provincie al meegenomen. Dat wil zeggen dat veel ruimte al gevonden wordt door inpassing op bestaande terreinen (herstructurering) en door effectief met de ruimte op nieuwe terreinen om te gaan. Voorbeelden daarvan zijn de
herstructurering/revitalisering van Hazeldonk/Meer, dat inmiddels is getransformeerd tot het grootste grensoverschrijdende thematische logistiek- bedrijventerrein in West-Europa en Emer/Hintelaken de Krogten.

Door bij de herstructureringsopgave niet alleen de ruimtelijke en fysieke problemen op te lossen, maar tegelijkertijd in te zetten op goed parkmanagement, voldoet Breda aan belangrijke aanbevelingen van de commissie Noordanus.

Visie in regionaal perspectief

Bij het samenstellen van deze structuurvisie heeft de gemeente Breda zich onder meer gebaseerd op de opgave die de Provincie voor de stedelijke regio Breda-Tilburg heeft vastgesteld door de provincie Noord-Brabant. Bij de uitwerking van de plannen wordt rekening gehouden met een gezamenlijke visie van de West-Brabantse gemeenten, waaraan Breda een bijdrage levert. Naar verwachting zal deze afstemming niet tot grote getalsmatige veranderingen leiden. Er wordt ingezet op afstemming van concrete vraag en aanbod binnen de regio, zodat de actuele vraag van nieuwe bedrijven in West-Brabant beantwoord kan worden. Anders gezegd ook hier geldt wat voor de mainports geldt: niet het schip moet op de kade wachten, maar de kade op het schip. Breda en de regio moeten voldoende nieuwe bedrijventerreinen ontwikkelen om de actuele en toekomstige vraag te kunnen beantwoorden en voldoende economisch perspectief te bieden aan inwoners. Aldus wethouder Els Aarts-Engbers, Economische Zaken gemeente Breda en lid van de Bestuurlijke Regiegroep West-Brabant.

Vervolg

Nog voor het eind van het jaar buigt de gemeenteraad zich over de in de visie geschetste oplossingen om groei van bedrijven en banen te kunnen faciliteren. Zodra de structuurvisie bedrijventerreinen 2020 door de raad is vastgesteld, kan de gemeente nog intensiever verder met de ontwikkeling en planning van de benodigde ruimte voor het bedrijfsleven en kunnen ook wervings- en acquisitieactiviteiten ontplooid worden.

Breda, 19 november 2008