Gemeente Hoorn


Raad stemt in met plan voor openbaar groen

19 november 2008 - Op dinsdag 18 november stemde de Hoornse gemeenteraad unaniem in met het gewijzigde plan voor particulier gebruik van gemeentegrond. Dit houdt in dat inwoners van Hoorn meer mogelijkheden krijgen om openbaar groen te onderhouden, te huren of te kopen.

Huren De gemeente Hoorn sluit geen individuele gebruiksovereenkomsten meer af. Bewoners die nu een gebruiksovereenkomst hebben kunnen daarvoor in de plaats in ieder geval een huurovereenkomst afsluiten.

Adopteren Adoptiegroen is een stukje groen in een buurt dat in overleg met de gemeente door buurtbewoners, verenigingen en scholen wordt opgeknapt, beheerd en/of onderhouden. Buurtbewoners kunnen samen een stukje openbaar groen in de buurt adopteren.

Kopen Voor alle bewoners van de gemeente Hoorn gelden tot 1 januari 2010 verruimde verkoopcriteria. Ook bewoners die de gemeentegrond al hebben ontruimd, kunnen het perceel alsnog kopen, mits dit voldoet aan de gestelde verkoopcriteria.

Verkoopprijzen De prijs voor een stuk grond tot 20 m² is 30,- per m² en in de binnenstad 45,- per m². De grondprijs een van stuk openbaar groen van meer dan 20 m² bedraagt 100,- en 150,- in de binnenstad. Aangezien de hoeveelheid openbaar groen in de binnenstad beperkter is dan elders in Hoorn, is de grond daar duurder.

Kabels en leidingen Na overleg met de nutsbedrijven is besloten dat de grond toch mag worden verkocht als in het perceel kabels en/of leidingen liggen en de grond voldoet aan de verkoopvoorwaarden. De grond wordt dan verkocht met een zakelijk recht voor de nutsbedrijven. Dit betekent, dat deze grond niet mag worden bebouwd en dat er geen diepwortelende beplanting mag worden aangebracht.

Herbeplanting Als bewoners een stukje gemeentegrond hebt ontruimd of gaan ontruimen, en zij gaan deze grond niet kopen, dan zal de gemeente deze grond opnieuw beplanten. Diegenen die kosten hebben gemaakt voor het ontruimen van de gemeentegrond en en deze grond uiteindelijk toch kopen of huren, kunnen hiervoor een vergoeding van de gemeente ontvangen. Zij sturen dan de originele bon van de hovenier of het loonbedrijf naar de gemeente met een kopie van de overdrachtsakte of de huurovereenkomst.

Verjaring Bewoners kunnen een beroep doen op verjaring als zij kunnen bewijzen dat de gemeente geen recht meer heeft om de grond terug te vorderen. Zij moeten dan aan kunnen tonen dat zij de grond meer dan twintig jaar in hun bezit is geweest. Informatie

Informatie Voor meer informatie over het kopen, huren of adopteren van openbaar groen kunt u terecht op de webpagina openbaar groen van de gemeente Hoorn.