Partij van de Arbeid

'Moderner bezwaarsysteem EPD'

19-11-2008 04:11

De Tweede Kamer steunt een motie van de PvdA voor een moderner bezwaarsysteem voor het Elektronisch Patiëntendossier. PvdA-kamerlid Vermeij: Eerst moet de wet die noodzakelijk is voor de invoering van het EPD worden behandeld. Daarna moet er snel een nieuwe, gebruikersvriendelijke bezwaarprocedure komen.

Ondoordacht
De huidige regeling is ondoordacht, aldus Vermeij. Het bezwaarformulier is volgens haar veel te vroeg gekomen: Het gaat over een systeem dat er nog niet is en in sommige regios nog twee jaar op zich laat wachten. Bovendien vindt Vermeij dat het door de regering gestuurde formulier omslachtig, ouderwets en niet gebruiksvriendelijk is.

Gebruiksvriendelijke bezwaarprocedure
Vermeij pleit daarom voor een nieuwe bezwaarprocedure: Eerst moet nu de wet worden behandeld. Daarna moet er een nieuwe gebruikersvriendelijke bezwaarprocedure komen. De huidige regeling moet zo snel mogelijk veranderen: Minister Klink moet burgers niet belasten met allerlei ingewikkelde bezwaarformulieren. Nu denkt iedereen: wat een afschuwelijk bezwaarsysteem. Moderne technologie, zoals DigiD, moet worden ingezet om bezwaar te kunnen maken als je niet overtuigd bent van nut en noodzaak van een elektronisch patïentendossier.' Minister Klink heeft gezegd dat bezwaar maken via internet binnen een paar maanden moet kunnen met gebruik van DigiD elektronische handtekeningen.

Waarborgen privacy
Vermeij heeft er bij de minister op aangedrongen dat iedereen die dat wenst ook op een later moment nog bezwaar kan maken. Ook heeft zij de de minister gevraagd naar de manier waarop bezwaar gemaakt moet worden en of dat niet op een eenvoudigere manier zou kunnen. 'Helaas heeft de ophef over het formulier de aandacht afgeleid van nut en noodzaak van een EPD. De komende weken gaat de kamer de wet behandelen en zal de PvdA waarborgen vragen voor de privacy. Ook de toegang van ieder individu in zijn of haar dossier moet goed worden verankerd in de wet. Wij hopen dat we ervoor kunnen zorgen dat er een goed elektronisch patiëntendossier komt met voldoende waarborgen voor de privacy en waar zoveel mogelijk mensen gebruik van gaan maken.

PvdA voorstander EPD
De Partij van de Arbeid is voorstander van het Elektronisch Patiëntendossier, omdat het een hoop medische fouten kan schelen en zo een belangrijke bijdrage levert aan kwaliteit van de zorg. Daarnaast is gebleken dat er momenteel vele handen aan het bed te kort komen en dat die tekorten in de toekomst zullen toenemen. Met de invoering van slimmere systemen kan werk uit handen genomen worden.