Nederlands Jeugdinstituut


Te weinig aandacht voor opvoeden buiten het gezin

Opgroeien en meedoen: opvoeden doe je samen
Er is te weinig aandacht voor de opvoeding buiten het gezin. Nederland heeft een pedagogische basis nodig die gezonde opvoeding en ontwikkeling van alle jeugd in iedere setting stimuleert én ook kan inspelen op specifiekere problemen. Deze conclusie trokken het Nederlands Jeugdinstituut, Verdiwel en de MOgroep gisteren tijdens de expertmeeting Opgroeien en meedoen in Amsterdam.

Huidig beleid
Het beleid van minister Rouvoet legt de nadruk op opvoeding in het gezin. Dit zien we terug in de nota De kracht van het gezin en de ontwikkeling van de centra voor jeugd en gezin. Maar opvoeden gebeurt niet alleen in het gezin. Basisvoorzieningen voor de jeugd als brede school, peuterspeelzalen, kinderopvang en jeugdwelzijnswerk krijgen steeds meer opvoedkundige taken. Dat maakt opvoeden tot een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Die verantwoordelijkheid moeten we in daden omzetten.

Versterk de pedagogische basis buiten het gezin De uitkomst van de expertmeeting is unaniem: versterk niet alleen het gezin maar ook de pedagogische kwaliteit en samenhang van voorzieningen buiten het gezin én de kwaliteit van de leefomgeving waarin kinderen opgroeien. Met een rol en taak voor de betrokken partijen: beleid en bestuur, branche- en beroepsorganisaties, kennisinstituten en (lokale) praktijken. De betrokken partijen moeten daarin samen optrekken. Daarnaast roepen zij minister Rouvoet, minister Plasterk en minister van der Laan op de beleidsinitiatieven op dit terrein te bundelen en te richten op een gemeenschappelijke aanpak. Speerpunten zijn: werken aan gemeenschappelijke visie, professionalisering van de pedagogische taakuitoefening (de professional als medeopvoeder), versterking van de samenwerking en afstemming in de praktijk.