Gemeente Lopik

Raad stemt in met programma van eisen Cultureel Centrum Lopik

De gemeenteraad heeft op 18 november 2008 ingestemd met het programma van eisen voor een Cultureel Centrum Lopik als opvolger van het voormalige Wieleroord. Woningbouwvereniging Lopik onderzoekt samen met de eerstelijns gezondheidszorg de mogelijkheden van een gezondheidscentrum nabij sporthal de Wiekslag. De gemeente Lopik richt zich daarom op het realiseren van een gebouw met uitsluitend de functie van dorpshuis, een Cultureel Centrum Lopik (CCL). In januari 2009 zal het plan van aanpak voor de bouw van het CCL door de raad worden behandeld.

Op 23 september 2008 heeft de gemeenteraad moeten constateren dat de Europese aanbesteding voor een Multifunctioneel Centrum Lopik was mislukt. Vervolgens heeft de gemeenteraad begin oktober 2008 drie alternatieve mogelijkheden geformuleerd:

1. Een totaal nieuw gebouw met daarin zowel het gezondheidscentrum als het dorpshuis ontwerpen dat met de bestaande financiële middelen kan worden gerealiseerd.

2. Een (apart) gezondheidscentrum laten ontwikkelen waarbij de eerstelijns en tweedelijns gezondheidszorg als opdrachtgever optreden en voor eigen rekening en risico een centrum realiseren, terwijl de gemeente op gelijke wijze een dorpshuis realiseert.
3. Een dorpshuis realiseren en dat koppelen aan sporthal de Wiekslag en een gezondheidscentrum op een andere locatie.

Gezondheidscentrum in apart gebouw

Woningbouwvereniging Lopik doet samen met de eerstelijns gezondheidszorg (o.a. huisartsen, fysiotherapeuten en tandarts) nader onderzoek naar de mogelijkheden een gezondheidscentrum te realiseren op een locatie nabij sporthal de Wiekslag (voorheen de beoogde locatie voor een gebouw van Stichting Thuis). Alternatief 1 komt hierdoor te vervallen.

De gemeente Lopik richt zich daarom op het realiseren van een gebouw met uitsluitend een functie van dorpshuis; een Cultureel Centrum Lopik (CCL).

Programma van eisen CCL

Op 18 november 2008 heeft de gemeenteraad ingestemd met het programma van eisen van het Cultureel Centrum Lopik (CCL). De toekomstige huurders en gebruikers zijn dezelfde als van het voormalige Wieleroord, aangevuld met kinderopvang en mogelijk Vitras. De gemeente Lopik voert de regie over het complexe proces waarbij meerdere partijen zijn betrokken. De uitdaging ligt in de vertaling van de mogelijkheden tot samenwerking tussen de verschillende partijen naar een passend gebouw dat voldoet aan de ruimtelijke en technische wensen. Hierbij staat het aanbieden van een combinatie van voorzieningen onder één dak centraal. Het adagium is samenwonen en samenwerken.

Verdere besluitvorming in januari 2009
Op basis van het vastgestelde programma van eisen wordt een plan van aanpak gemaakt. Dit plan van aanpak zal in januari 2009 door de raad worden behandeld. Dan zal ook de keuze van de locatie aan de orde zijn. Daarna zal een projectorganisatie verantwoordelijk worden voor de realisatie van de gekozen mogelijkheid.