Gemeente Lopik

Voortzetting jumelage met hogere structurele bijdrage

De gemeenteraad heeft op 18 november 2008 besloten de bestaande jumelages (vriendschapsbanden) met Lezoux, Sarsina en Grebenstein voort te zetten. De jaarlijkse bijdrage aan de Stichting Jumelage Lopik, die sinds 1988 de uitvoering van de jumelageactiviteiten verzorgt, wordt per 2009 verhoogd naar EUR 5.000,-.

De gemeente Lopik neemt al meer dan 50 jaar deel aan de vriendschapsband (jumelage) met drie Europese gemeenten: Lezoux in Frankrijk (sinds 1956), Sarsina in Italië (sinds 1960) en Grebenstein in Duitsland (sinds 1992).

Op 27 juni 1988 is de Stichting Jumelage Lopik opgericht, die de uitvoering van de jumelageactiviteiten verzorgt. Met de jaarlijkse bijdrage van EUR 5.000,- wordt aan het stichtingsbestuur de nodige financiële zekerheid geboden en wordt voorkomen dat voor elke uitwisseling een apart subsidieverzoek moet worden ingediend.

De jumelage draagt via praktische, concrete en kleinschalige uitwisselingen van mensen uit verschillende landen en culturen bij aan de onderlinge verbondenheid, begrip en respect. De doelgroep jongeren speelt hierin een belangrijke rol.

Het bestuur van de gemeente Lopik spreekt zijn waardering uit voor alle inzet die de vrijwilligers plegen om de jumelageactiviteiten elke keer tot een succes te maken.