Partij van de Arbeid

Debat over gevolgen kredietcrisis

19-11-2008 04:55

PvdA-kamerlid Tichelaar benadrukte in het spoeddebat over de gevolgen van de kredietcrisis dat ondanks de verslechterende economie paniek niet op zijn plaats is. De werkloosheid en inflatie zijn laag, de begroting is solide en solidair en bevat veel investeringen.

Tichelaar onderkent dat een aantal bedrijven problemen ondervinden als gevolg van de kredietcrisis, maar benadrukt dat dit zeker geen generieke problemen zijn.

Mocht het kabinet werktijdverkorting toestaan, dan verbindt Tichelaar hier strenge eisen aan. Er mag alleen tijdelijke werkverkorting genoten worden door gezonde bedrijven in tijdelijk ongezonde sectoren. Er moet aangetoond kunnen worden dat de tijdelijke achteruitgang bij bedrijven direct verband houdt met de kredietcrisis. De regeling moet tijdelijk van aard zijn, rekening houdend met de vergrijzing en het hoge aantal openstaande vacatures. De regeling mag bovendien niet gebruikt worden voor bedrijven met wie het bijvoorbeeld door verkeerd management slecht gaat. Tichelaar: 'De sociale partners hebben een zware verantwoordelijkheid als het gaat om het aanvragen en uitvoeren van de werktijdverkorting. '

Het doel van werktijdverkorting is niet mensen afschrijven zoals in de jaren 80, maar hun kennis en ervaring te behouden voor de arbeidsmarkt als deze over een tijdje weer aantrekt.

Het kabinet komt binnenkort met voorstellen hoe het bedrijfsleven ondersteund kan worden.