ABVAKABO FNV

Stop de afbraak in de thuiszorg

Bij thuiszorginstelling Zorgstroom in Zeeland is een actiecomité opgestaan om aandacht te vragen voor de te lage salarissen en dreigende ontslagen. ABVAKABO FNV steunt het actiecomité `Stop de afbraak'. Samen met andere vakbonden heeft ABVAKABO FNV een open brief naar de gemeentes gestuurd waar Zorgstroom werkzaam is. Gemeentes voeren namelijk de Wet Maatschappelijke Ondersteuning uit waar thuiszorg (en dus de medewerkers van thuiszorginstellingen) onder valt. Zo'n duizend mensen hebben deze brief ondertekend.

Het actiecomité heeft inmiddels ook een persbericht uitgedaan, waarin zij aangeeft `laaiend' te zijn en zich zorgen maakt om de banen van thuiszorgmedewerkers en het welzijn van cliënten. In de tien gemeentes waar Zorgstroom werkzaam is, wordt nu actie gevoerd. Wethouders met thuiszorg in hun portefeuille krijgen een brandbrief overhandigd. Het verzoek van het actiecomité: verschuif de deadline in de aanbestedingsprocedure thuiszorg zodat het lopende, landelijke onderzoek over de tarieven in de thuiszorg eerst afgerond kan worden.

In Middelburg zijn het actiecomité en de ondernemingsraad op woensdag vriendelijk ontvangen door de wethouder Zorg. Hij heeft echter geen duimbreed toegegeven: de deadline voor de aanbesteding thuiszorg kan niet aangepast worden en de bal ligt weer bij Zorgstroom. De acties gaan dus door.

Kijk ook op www.stopdeafbraak.nl