Nederlands Vaccinatie Instituut


Groen licht voor vaccin tegen baarmoederhalskanker

woensdag, 19 november 2008

Vandaag, 19 november 2008, heeft minister Klink van VWS definitief besloten een vaccin dat beschermt tegen baarmoederhalskanker in het Rijksvaccinatieprogramma op te nemen. Dit heeft hij de Tweede Kamer per brief laten weten. Het gaat om een vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV). De vaccinatie wordt vanaf september 2009 gegeven aan meisjes in de leeftijd van 12 jaar. Tevens start in maart 2009 een inhaalcampagne.

In april van dit jaar adviseerde de Gezondheidsraad om een vaccinatie tegen HPV in het Rijksvaccinatieprogramma op te nemen. De minister gaf aan deze aanbevelingen op te willen volgen, mits deze vaccinatie kosteneffectief kan worden uigevoerd. De uiteindelijke vaccinprijs speelde daarbij een belangrijke rol.

Het NVI heeft in opdracht van de minister de aanbestedingsprocedure voor de aankoop van een vaccin tegen HPV uitgevoerd. Dit heeft geleid tot een positieve en aanvaardbare uitkomst voor het ministerie van VWS. Daarom heeft de minister besloten om zowel het Rijksvaccinatieprogramma als de inhaalcampagne van start te laten gaan in 2009. Zo zullen huidige en komende generaties meisjes beschermd kunnen worden tegen het ontstaan van baarmoederhalskanker.

Vanaf september 2009 krijgen meisjes, die geboren zijn op of na 1 januari 1997 en vóór 1 september 1997, de eerste HPV-vaccinaties. Meisjes die later worden geboren krijgen de vaccinatie in de jaren daarop. De inhaalcampagne start in maart 2009 en is bestemd voor alle meisjes die geboren zijn in 1993 tot en met 1996.

Vaccinproducent Glaxo Smith Kline (GSK) zal de vaccins gaan leveren, onder de merknaam Cervarix. De toediening van de HPV-vaccins zal onder regie van het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM plaatsvinden.